logo F1zpravy.czF1online.sk

Vowles reaguje na spekulace: Colapinto nám nic neplatí

Franco Colapinto
© X/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 9. 2024

Franco Colapinto má za sebou zdařilou premiéru ve Formuli 1. Argentinský závodník nahradil v týmu Logana Sargeanta, s jehož výkony panovala dlouhodobá nespokojenost. Výměna amerického závodníka nebyla tak překvapivá, ale jméno jeho nástupce zvedlo nejedno obočí, což vedlo k několika spekulacím.

Proč ne Mick Schumacher, Liam Lawson nebo někdo další? Proč právě Colapinto, který jen o vlásek posbíral dostatek bodů pro zisk superlicence a ve Formuli 2 držel solidní, ale ne ohromující, šesté místo? Okamžitě se objevila spekulace, že jsou za tím peníze.

Podle šéfa Williamsu Jamese Vowlese to ovšem není pravda. Angličan popřel zprávy některých zdrojů, podle kterých platí Colapintovi sponzoři 500 tisíc dolarů za závod a do konce sezóny tak vyplatí stáji 4,5 milionu. Bývalého hlavního stratéga Mercedesu prý při rozhodnutí nepoháněly žádné finanční výhody.

„Nepřináší nám žádné peníze,“ rezolutně popřel jakékoli spekulace Vowles v rozhovoru pro televizi Sky. „Pozoruhodné však bylo, že když jsme Franca a jeho management informovali o našem rozhodnutí, telefon nám nepřestal zvonit a argentinské společnosti se chtěly nalodit na palubu.“

„Na voze uvidíte nálepky firem, které platí za správnou hodnotu a dostávají řádnou sazbu. Nepřišly kvůli Francovi. Chtějí být vidět na autě a být hrdí na to, že v něm jezdí argentinský jezdec. Pokud ho znáte, dobře víte, že v průběhu celé kariéry měl problémy s financováním a neměl žádné peníze. Nedostal nic jen kvůli svému jménu,“ ujistil Vowles.

Po prvním soutěžním víkendu argentinského mladíka byl jeho šéf spokojen. Jeho jednička Alex Albon vybojoval pro Williams dva body a i Colapinto se předvedl solidně. Škoda nevydařené kvalifikace, která negativně ovlivnila jeho šance v nedělním závodě, ale přesto dokázal finišovat na pěkném dvanáctém místě.

„Skončit po nevydařené kvalifikaci jen pár vteřin za Alexem, který si celý svůj náskok vybudoval v prvním stintu, je dobrý výsledek. Po procedurální stránce udělal vše potřebné, na startu nic neztratil a neudělal chybu ani při zastávkách v boxech,“ řekl Vowles.

„Kromě chyby v kvalifikaci se pohyboval v jedné desetině za Alexem. To je v podstatě jediná chyba, kterou mu lze připsat. V opačném případě by podle mě mohl bojovat o svůj první bod. Jsem velmi, velmi spokojen s jeho prací a také pokrokem během víkendu,“ dodal Vowles.

Související zprávy

Diskuze