logo F1zpravy.czF1online.sk

Wolffa mrzí Silverstone 2021: Měl jsem Verstappenovým zavolat

Kolízia Lewisa Hamiltona a Maxa Verstappena na VC Veľkej Británie 2021
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 8. 2024

Ve světě Formule 1 je poměrně vzácné, aby šéf týmu zcela veřejně flirtoval s jezdcem ve snaze získat ho do svého týmu. Piloti to mohou dělat častěji, protože sedaček je velmi málo a zájemců mnoho, ale bossové se rádi tváří, že mají otevřené možnosti a dokáží podepsat kohokoli. V letošním roce však hned dva z nich zcela veřejně lákali jezdce do svých týmů.

Tím prvním je šéf Williamsu James Vowles, který na Velké ceně Kanady zcela otevřeně promluvil o nabídce pro Carlose Sainze, vyzdvihoval svůj tým, jeho investice a nábor nových zaměstnanců ve snaze přesvědčit španělského závodníka. Druhým je Toto Wolff, který v zimě přišel o Lewise Hamiltona a v následujících měsících zcela otevřeně vyjádřil svůj zájem o Maxe Verstappena.

Rakušan se ostentativně nechal fotografovat s Jossem Verstappenem, bagatelizoval jeho předchozí nenávist vůči Helmutu Markovi a otevřeně lákal trojnásobného mistra světa do Mercedesu. Jednání nakonec nikam nevedla, ale strany si nechaly otevřené možnosti pro rok 2026, jako kdyby jakékoli předchozí spory neexistovaly.

Toto Wolff se během nizozemského víkendu dokonce omluvil za událost, která byla dosud považována za největší skvrnu jeho vztahu s Maxem Verstappenem – nehodu na Silverstonu v roce 2021. „S Jossem vycházím dobře celý život. Možná je to proto, že jsme si trochu podobní. Myslím si, že jsme měli velmi dobrý vztah, když se Max dostal na náš radar a začal závodit v monopostech,“ řekl Wolff, kterého cituje Autosport.

„Naše setkání v mém obývacím pokoji ve Vídni (došlo k němu ještě před vstupem Maxe do Formule 1, pozn. red.) bylo možná jejich první velké setkání s lidmi z Formule 1. Vždy nám bylo jasné, jaká je naše a jejich představa. Myslím si, že vzájemný respekt přetrval,“ řekl Wolff.

Ani on si však nemohl zavírat oči před událostmi v Silverstonu před třemi lety. Max Verstappen tehdy po kolizi s Lewisem Hamiltonem vletěl v obrovské rychlosti do bariéry a byl převezen na vyšetření do nemocnice. Hamiltonův Mercedes kolizi přežil, vyhrál závod a pak bujaře slavil se svým týmem i britskými fanoušky, aniž by se on nebo kdokoli z jeho týmu zeptal na zdravotní stav pilota Red Bullu.

„Po Silverstonu jsme zažili jeden okamžik. Ta sezóna si na každém z nás vybrala svoji daň. Bylo to intenzivní a každý z nás cítil, že něco není v pořádku. Po Silverstonu se to opravdu pokazilo, když jsem udělal chybu a nezavolal jsem Josovi ještě ten den. Měl jsem to udělat, ale neudělal jsem to, protože jsme byli velmi rozzlobení a také mi v pitlane řekli, že Max je v pořádku a není zraněný,“ vysvětlil Wolff.

„V podstatě jsem se spoléhal na tuto zprávu a nezvedl jsem telefon, abych zavolal Josovi a zeptal se ho, jestli je Max v pořádku, jak bych to udělal všechny roky předtím. Mé dítě jezdí na motokárách a vím, jak se jako otec cítíte v takových situacích. Nechtěl jsem, aby to tak vypadalo,“ omlouvá se šéf Mercedesu.

„Pak následovala katastrofa v Abú Dhabí, ale také předchozí závod v Saúdské Arábii. Nebyli jsme na tom dobře, ale v následujících letech jsme byli opět na stejné vlnové délce. Vrátili jsme se zpět a máme dobré vztahy,“ dodal Wolff.

Související zprávy

Diskuze