logo F1zpravy.czF1online.sk

Logan Sargeant končí s okamžitou platností. Williams ho nahradí jezdcem z akademie

James Vowles a Franco Colapinto
© X/Franco Colapinto
Milan Kubala
Milan Kubala27. 8. 2024

Velká cena Nizozemska byla posledním hřebíkem do rakve Logana Sargeanta. Po několika nehodách a neuspokojivých výsledcích se Williams rozhodl s okamžitou platností rozloučit se svým pilotem. V kokpitu ho už od víkendové VC Itálie nahradí jezdec z akademie Franco Colapinto.

O konci Logana Sargeanta se spekulovalo prakticky celé léto, což není překvapující vzhledem k jeho výkonům a očekávanému příchodu Andrey Kimiho Antonelliho. Šéf týmu James Vowles však ujišťoval, že americkému závodníkovi chce dát šanci ukázat, co v něm je, ale nakonec se zlepšení nedočkal.

Největší šance na jeho nahrazení se připisovaly Liamu Lawsonovi a Micku Schumacherovi, ale Williamsu se nakonec nepodařilo, resp. neměl zájem získat do svých služeb ani jednoho z této dvojice.

Franco Colapinto momentálně závodí ve Formuli 2, kde odstartoval svoji první sezónu. V průběžném hodnocení šampionátu se nachází na páté příčce, na kontě má sprintové vítězství z Imoly a dvě pódia ze Španělska a Rakouska.

Pokud o Francu Colapintovi můžeme něco říci, tak to, že se nejedná o platícího jezdce. Mladík během celé své dosavadní kariéry bojoval s financemi a na rozdíl od svých bohatších soupeřů často neměl k dispozici rozpočet na soukromé testování.

Před vstupem do Formule 2 se dokonce na sociálních sítích rozjela kampaň na podporu argentinského závodníka, jejímž cílem bylo najít sponzory a partnery, kteří by pomohli financovat jeho kariéru.

Williams ho začlenil do své jezdecké akademie, kde měl konečně přístup ke špičkovým simulátorům, ale v kontraktu měl klauzuli: V akademii může zůstat jen pod podmínkou, že si dokáže zajistit sedačku ve F2 pro rok 2024.

To se mu podařilo a díky svým výkonům dnes může udělat díru do závodního světa. Bude mít k tomu k dispozici zbývajících devět velkých cen sezóny F1.

„Je mi ctí, že můžu odjet svůj debut ve Formuli 1 s Williamsem. Takhle se rodí sny,“ uvedl Franco Colapinto po jeho potvrzení v pozici náhradníka Logana Sargeanta. „Tento tým má úžasnou historii a je na misi, jejímž cílem je vrátit se zpátky na čelo. Nemohu se dočkat, až se toho stanu součástí.“

Motokárový šampion a vítěz španělského šampionátu F4 si uvědomuje, že ho čeká zkouška ohněm. „Vstoupit do F1 uprostřed sezóny bude znamenat spoustu učení, ale já se této výzvy nebojím. Jsem plně koncentrovaný, s Alexem a týmem budu pracovat co nejtvrději, abychom uspěli.“

Související zprávy

Diskuze