logo F1zpravy.czF1online.sk

V létě jsme jednali s Verstappenem, pochlubil se Wolff. Opět si mohou sednout v roce 2025

Max Verstappen, Helmut Marko a Raymond Vermeulen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 8. 2024

Jak dokonale zahnat ospalý návrat do práce po letní přestávce? Skvělý příklad nám poskytl Toto Wolff, který se v pátek v Zandvoortu nejprve trochu přeřekl a přiznal, že Andrea Kimi Antonelli se stane pilotem Mercedesu v roce 2025 (ne že by tato informace někoho překvapila), a také se dopustil nemalé provokace směrem k Red Bullu, když řekl, že nakonec uzavřel neúspěšná jednání s Maxem Verstappenem o přestupu na rok 2025.

Příští jezdeckou sestavu Mercedesu vytvoří George Russell a Andrea Kimi Antonelli, to je v tuto chvíli v podstatě jisté. Pokud jde o rok 2026, vše pravděpodobně zůstává otevřené. Podle Tota Wolffa bylo možné, aby nizozemský šampion přestoupil do Mercedesu a stal se týmovým kolegou George Russella už v příštím roce, ale tato možnost se nakonec neuskutečnila.

Rakušan se pokoušel využít zemětřesení v Red Bullu a případný odchod Helmuta Marka. Ten však vedení výrobce energetických nápojů zažehnalo a s ním pravděpodobně i možný přestup Verstappena, který v roce 2025 zůstane pilotem Red Bullu. Ať už to bylo jakkoli, Wolff v Nizozemsku tvrdil, že jednání proběhla, ale nevedla k úspěšnému konci.

„V průběhu celého roku jsem si myslel, že existuje okno nebo možnost na přestup. Šance nebyla nulová,“ prohlásil rodák z Vídně. „Půda v Red Bullu je nadále dost nestabilní a důvodem není jen výkonnost monopostu, ale také mezilidské vztahy, o kterých všichni vědí.“

„Mimochodem, s Josem celý život velmi dobře vycházím. Důvodem možná je, že jsme si trochu podobní, a proto jsem si myslel, že dveře nikdy nejsou úplně zavřené. Jaká byla pravděpodobnost? Možná jedna k deseti nebo jedna k devíti,“ uvažuje šéf Mercedesu.

„Nechtěl jsem se toho vzdát, ale nakonec jsme v létě společně dospěli k závěru, že bychom neměli čekat, zda se něco stane směrem k roku 2025. Budeme pokračovat v práci – Max v Red Bullu a my tady v Mercedesu – a přijmeme vlastní rozhodnutí o jezdecké sestavě. Společně jsme se na tom tak nějak shodli,“ vysvětlil Wolff.

Co však s rokem 2026? Právě k nové generaci monopostů směřovalo několik spekulací vzhledem k velmi nejisté budoucnosti společného projektu Fordu a Red Bull Powertrains. Při diskusi o sezóně 2026 Toto nejprve vyjádřil naději, že nové jezdecké složení zůstane nezměněné do dalších let, ale zároveň si nechal otevřené dveře pro další diskuse s Verstappenovými.

„Na Maxovi, Josovi a Raymondovi Vermeulenovi mám rád, že spolu můžeme mluvit na rovinu. Nemusíme na sebe tlačit. Pohybujeme se zde už příliš dlouho,“ řekl Wolff. „Jezdeckou sestavu na příští rok jsme již schválili a do té směřuje naše maximální úsilí.“

„Doufám, že stejná sestava nám vydrží i na roky 2026 a následující. To ovšem neznamená, že Maxovi zavíráme dveře pro sezónu 2026 nebo některou další. Stejně jako on, i my si chceme nechat otevřené možnosti. Na našich rozhovorech se mi líbilo právě to, že jsme nic neskrývali,“ řekl Wolff.

Ten si zcela jednoznačně nechal otevřená „zadní vrátka“ a i když by si chtěl nechat Russella s Antonellim dlouhodobě, vyslal jednoznačně Verstappenovi a spol. pozvánku k jednacímu stolu i v roce 2025. „Z nějakého důvodu mám pocit, že naše cesty se stejně potkají, ale nevím, kdy by k tomu mohlo dojít. Ať už to bude v roce 2026, nebo o tři roky později, to ještě nevím,“ dodal Wolff.

Související zprávy

Diskuze