logo F1zpravy.czF1online.sk

Jací jsou tři nejlepší piloti v historii Red Bullu? Max, Max a Max, odpověděl Coulthard

Max Verstappen a David Coulthard
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 8. 2024

David Coulthard je s týmem Red Bull prakticky od jeho vzniku. Dá se říci, že je součástí stáje déle než samotný Christian Horner, protože angažování skotského závodníka potvrdil výrobce energetických nápojů v prosinci 2004, zatímco nový šéf týmu přišel „až“ v lednu 2005. I po skončení kariéry pokračoval DC jako ambasador značky a za posledních dvacet let získal dobrý přehled o dění v týmu.

Je tedy více než kvalifikovaný na posouzení kvality jednotlivých pilotů, kterých se v historii Red Bullu vystřídalo mnoho. Podle Coultharda nad všemi s velkým náskokem vyčnívá Max Verstappen. Je opravdu o tolik lepší než Sebastian Vettel, který pro Red Bull vybojoval čtyři tituly a sám v roce 2009 nastoupil na místo po Davidovi?

„To budou Max, Max a Max,“ odpověděl Coulthard na otázku nizozemské edice portálu Motorsport.com, kdo jsou tři nejlepší jezdci v historii stáje. „Nemůžete snižovat hodnotu Sebových čtyř titulů. Když se však podíváte na jeho kariéru jako celek, na jejím konci nebyl tak působivý jako v době, kdy sbíral tituly mistra světa.“

„Podívejte se na Michaela Schumachera v Mercedesu. Ani on nebyl v tomto období tak impozantní jako v dobách ve Ferrari. Ukazuje to, že každý zažije svůj čas na výsluní, ale podle mě je jasné, proč Max patří na první místo. Seb je se svými čtyřmi tituly mistra světa druhý,“ uvedl Coulthard.

Fanoušci mají rádi tyto diskuse a srovnání velkých šampionů. Zajímavá je také otázka, kdo by se v pomyslném historickém žebříčku Red Bullu ocitl na třetím místě za Verstappenem a Vettelem? V počtu vítězství je za Maxem (61) a Sebastianem (38) Mark Webber s devíti a Daniel Ricciardo se sedmi, ale starší z dvojice odjel v týmu více závodů. Pátý je s pěti triumfy Sergio Pérez.

„Pokud jde o třetí místo, řekl bych, že Mark Webber je před Danielem Ricciardem, protože když to můžu tak říct, choval se víc jako chlap, zatímco Daniel byl spíš kluk,“ míní Coulthard. „Částečně to souvisí i s tím, že Webber si nenechal skákat po hlavě a snažil se kousat, když v Silverstonu řekl, že na ‚týmovou dvojku‘ nepodal špatný výkon.“

„Kromě toho, dnes už manažer Oscara Piastriho roky bojoval proti mistrovi světa, zatímco Ricciardo upřednostnil podpis lukrativní smlouvy s Renaultem a rozhodl se nebojovat s Verstappenem na vzestupu,“ dodal Coulthard, který však Danielovi nic nevyčítá. Od jezdců prý nelze očekávat, že budou loajální.

„Všichni tihle kluci změnili týmy a užívali si úspěchů. Seb s nadšením a láskou podepsal s Ferrari a využil výstupní klauzuli v platné smlouvě. Žádný z těchto jezdců není loajální. Tato zvířata to mají v povaze a sobectví jde ruku v ruce s charakterem sportovce,“ uvedl bývalý pilot Williamsu, McLarenu a Red Bullu.

Související zprávy

Diskuze