logo F1zpravy.czF1online.sk

Clarkson: Verstappen se může připravit o titul jen tvrdohlavými útoky na vítězství

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala19. 8. 2024

V historii Formule 1 se ještě nikdy nikomu nepodařilo smazat 78bodový náskok v boji o titul. Max Verstappen má tak všechno ve svých rukou a zdá se, že o čtvrté mistrovské oslavy by ho mohlo připravit už jen velké neštěstí. Nebo vlastní chyby, kdyby měl najednou velké oči, míní Tom Clarkson.

V éře současného bodovacího systému je právě Max Verstappen jezdcem, který dokázal zvrátit nejméně příznivý stav v šampionátu. V roce 2022 ztrácel na lídra Charlese Leclerca už 46 bodů, ale přesto vyhrál titul.

Na druhou stranu však měl před sebou ještě téměř celý ročník – 19 závodů. Sebastian Vettel to v sezóně 2010 neměl tak jednoduché; 44bodové manko musel smazat během šesti velkých cen.

Pokud bychom i ostatní ročníky F1 přepočítali podle současného bodovacího systému (bez nejrychlejších kol), rekord by držel James Hunt, který v sezóně 1976 zejména díky Laudově nehodě stáhl 98bodové manko. Druhou příčku v této statistice drží Kimi Räikkönen a jeho 72 bodů v sezóně 2007.

Max Verstappen v tuto chvíli ještě nemá nic garantovaného a z matematického hlediska mu nebude stačit ani sbírat samá druhá místa. V realitě to však bude víc než dost, protože jeho soupeři si budou brát body navzájem a je prakticky jisté, že jeden pilot nevyhraje všech deset velkých cen.

Podle dvorního novináře F1 a moderátora tiskových konferencí Toma Clarksona není Verstappen daleko od titulu, bude-li jezdit rozumně. „Musí sbírat pátá místa, pokud jeho monopost nebude mít na víc, místo aby se snažil vynutit si něco, co by mohlo vést k nehodě s jiným monopostem nebo by mohlo způsobit jeho hodiny.“

„Když nemá výkonnost, musí brát to, co se mu naskytne a co bude na stole. To by mohl být případ Singapuru. Tento okruh zvýraznil nedostatky monopostu. Pokud se to zopakuje i letos, bude se muset zkrátka ukázat na trati a získat, co se bude dát,“ zamyslel se britský reportér. „Pokud to bude dělat, tento šampionát vyhraje.“

O titul se prý může připravit v podstatě jen sám, bude-li tvrdohlavě útočit na vítězství, i když by bylo rozumnější myslet na titul. „Pokud pokaždé bude útočit na vítězství, i když na to nebude mít, a povede to ke kolizi s jiným autem, tak tento šampionát nevyhraje.“

Již brzy dostaneme částečnou odpověď na otázku, jak bude vypadat zbytek sezóny. Před námi je totiž závodní dvojčata. Clarkson předpovídá, že Red Bullu se nepodaří znovu nastartovat svoji dominanci.

„Verstappen na následujících deseti velkých cenách nezíská nejvíc bodů ze všech,“ predikuje Clarkson. „Myslím si, že to bude některý pilot Mercedesu nebo McLarenu. Bude však muset udělat dostatečně mnoho na to, aby vyhrál šampionát. Nevyhrál už čtyři závody, ale konzistentními dojezdy do cíle na bodech navýšil svůj náskok. To je vše, co potřebuje dělat.“

Související zprávy

Diskuze