logo F1zpravy.czF1online.sk

Bývalý koordinátor McLarenu radí Pérezovi, aby si nestěžoval, ale chválil Verstappena

Max Verstappen a Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala19. 8. 2024

V první polovině sezóny se Sergiovi Pérezovi nedařilo. Před novináři, kromě naučených frází o tom, jak se situace brzy určitě zlepší, opakovaně hovořil o problémech se strategií, pneumatikami či monopostem. Bývalý koordinátor McLarenu Jo Ramírez mu však radí, aby s tím přestal a raději před novináři volil jiná slova.

Sergia Péreze před absolutní potupou zachránili jen inženýři Mercedesu, kteří nevypočítali správně hmotnost monopostu ke konci závodu a připravili George Russella o belgické vítězství. Tato chyba znamenala, že Pérez se neocitl na osmém místě jezdeckého šampionátu, ale alespoň na sedmé pozici.

Pro pilota Red Bullu je to stejně žalostně málo, ale vedení červených býků se rozhodlo Mexičana v kokpitu ponechat. Bude zajímavé sledovat, jestli mu to pomohlo a zda se po letní přestávce vrátí do formy z úvodu ročníku.

Rovněž je možné, že se opět ocitne v problémech. Pokud se to stane, bývalý koordinátor McLarenu z let 1983 až 2001 Jo Ramírez mu radí zcela změnit rétoriku. „Pro Checa je to velmi obtížné. On není špatný jezdec, ale já mu vždy připomínám, aby říkal, že auto je perfektní. On si vždy na auto stěžuje,“ všímá si jeho krajan, jehož slova přinesl Mundo Deportivo.

Namísto ukazování prstem na stratégy, pneumatiky, nastavení či chování monopostu mu prý může pomoci, bude-li k veřejnosti otevřený. „Měl by říct: Podívejte, Verstappen je fenomén a já se mu nedokážu přiblížit.“

„Nemyslím si, že bychom se měli bát to takhle říct. Jen velmi málo lidí se přibližuje Verstappenovi, a možná ani žádní takoví neexistují. Pérez může upravovat svůj jezdecký styl, ale Verstappena nikdy nedožene. Musí však říkat: OK, jsem tady na to, abych odvedl své maximum a skončil v šampionátu druhý,“ poznamenal bývalý zaměstnanec týmů jako Eagle či Tyrrell.

Red Bullu nejde o žádné drobné, ale o konstruktérský šampionát. Pokud by se Pérez přiblížil k zmiňovanému druhému místu, červení býci by to měli v suchu. S výjimkou vedení Milton Keynes však snad jen málokdo věří, že se to povede v silné konkurenci McLarenu, který se může spolehnout na oba své jezdce.

„Umím si představit, že McLaren napne plachty a velmi rychle Red Bull předběhne, pokud Sergio Pérez po letní přestávce nepřijde jako vyměněný. Ale uvidíme,“ poznamenal Tom Clarkson v podcastu F1 Nation.

Související zprávy

Diskuze