logo F1zpravy.czF1online.sk

Bottas v roce 2018 téměř ukončil kariéru: Měl jsem plné zuby F1

Valtteri Bottas
© LAT/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 8. 2024

Formule 1 je nekompromisní prostředí, kde se za chyby a neúspěchy tvrdě platí, zatímco na úspěch se zapomene hned po dalším závodě. Valtteri Bottas měl v kariéře štěstí, když dostal možnost jezdit v nejrychlejším autě a za nejlepší tým. To ovšem není vždy jen požehnání, ale často i velké břemeno.

Nico Rosberg věděl, proč odchází z Formule 1. Dosáhnout největšího úspěchu znamenalo obětovat všechno a syn mistra světa z roku 1982 usoudil, že mu to za to nestojí. Řekl si, že mu stačilo, a odešel se věnovat rodině a podnikání. Mercedes musel narychlo hledat náhradu během zimní přestávky a nakonec sáhl po Valtterim Bottasovi.

Zdálo se, že finský závodník vyhrál v loterii. Po solidním prvním roce přišla sezóna 2018, a ta Valtterimu absolutně nevyšla. Nevyhrál ani jednou, přestože v Rusku vyhrát měl, ale Mercedes mu přikázal, aby předal vítězství Lewisi Hamiltonovi. Byl to šestý závod od konce a už v té době se v Bottasově hlavě odehrávaly velmi vážné vnitřní rozhovory.

„V tomto sportu jsem dostal spoustu lekcí,“ řekl Fin v podcastu Marca Priestleyho Pitlane Life Lessons. „Dostal jsem se do bodu, kdy jsem téměř ukončil kariéru, protože jsem měl plné zuby světa F1 a myslel jsem si, že je ke mně krutý.“

„Bylo to na konci roku 2018, ale pak jsem se z nějakého důvodu dokázal posbírat a vyhrál jsem první závod sezóny 2019. Ten pro mě znamenal obrat,“ řekl spokojeně Bottas.

Dnes se pilot Sauberu snaží prodloužit si kariéru co nejdéle a zůstat ve Formuli 1, protože si uvědomil, že měl v životě velké štěstí. Lekce z působení v Mercedesu mu tak velmi dobře posloužily. „Nakonec jsem asi pochopil, že někdy potřebujete čas, potřebujete si udělat odstup a opravdu se podívat na širší obraz,“ říká Bottas.

„Dnes tento přístup poměrně často používám v životě. Když narazím na nějakou drobnou překážku, chci si udělat odstup a podívat se na širší obraz. Tehdy si uvědomím, že je to v pořádku, všechno je ve skutečnosti v pořádku. Mám rodinu, všichni jsme zdraví a já jezdím v závodním autě, což jsem vždy chtěl,“ řekl Fin.

„Když uděláte krok zpět a podíváte se na celkový obraz, tehdy uvidíte život z jiné perspektivy a možná si začnete na některé věci méně stěžovat. Proto se snažím držet o něco dál od bubliny Formule 1. Je to pro mě velmi důležité,“ dodal Bottas.

Související zprávy

Diskuze