logo F1zpravy.czF1online.sk

Nečekaná kritika na adresu Vowlese, podle Surera je „přeceňovaný“ a „zhoršil Williams“

James Vowles
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 8. 2024

Nového šéfa Williamsu Jamese Vowlese provází velké nadšení. I když se týmu letos nedaří, bývalý hlavní stratég Mercedesu si získal obrovské sympatie svým bohatým slovníkem, rozvážným vystupováním a analytickým přístupem. Tento názor však nesdílí bývalý pilot Marc Surer.

Vowles si připsal na své konto největší úlovek za rok a půl svého působení ve vedení stáje z Grove. I když se v létě pochlubil bohatým seznamem nových posil na technickém oddělení, včetně bývalého technického ředitele Alpinu Matta Harmana, jeho největším úlovkem je jednoznačně Carlos Sainz.

Nemůžeme se divit, že Vowles nakonec španělského závodníka přesvědčil. Tento muž působí navenek nesmírně přesvědčivě a důvěryhodně. I Alex Albon přiznal, že James je mistrovský motivátor a dokáže vás strhnout. Letos však jeho Williamsu z mnoha důvodů unikají výsledky a proto se dostal pod palbu kritiky bývalého pilota Marca Surera.

„Proč by se měly najednou výrazně zlepšit? Vždyť se letos ještě zhoršily a na to nesmíte zapomínat,“ prohlásil šampion Formule 2 z roku 1979 pro Formel1.de. „Často říkám, že James Vowles je jednoduše přeceňovaný. Jost Capito se svými lidmi postavil loňské auto. James Vowles přijel do Williamsu, vzal to auto a tým s ním končil na bodech.“

„Vypadalo to velmi dobře a veškerou chválu sklidil James Vowles, ale to auto nevzniklo pod jeho vedením. Byl to Jost Capito, který mezitím odešel,“ pokračoval Surer.

„V letošním roce postavil Vowles vlastní auto a ono je příliš těžké a příliš pomalé. Kromě toho jen velmi pomalu nasazují vylepšení. Myslím si, že Williams se jednoznačně zhoršil,“ prohlásil Švýcar.

Ten to přitom nevidí nadějně ani směrem do budoucnosti. I když Surer doufá, že „možná se z toho poučí a příští rok to bude o něco lepší“, vzhledem k blížící se nové generaci monopostů neočekává v příští sezóně velké změny v celkovém pořadí. „Nesmíme zapomínat, že příští rok toho příliš mnoho nezměníte, protože po něm musíte postavit úplně nové auto,“ připomíná Surer.

„Od 1. ledna můžete začít s testováním nového monopostu a to všichni i udělají. Přijde v příštím roce výrazné zlepšení Williamsu? O tom pochybuji. Mohou získat víc bodů, ale nemyslím si, že se dostanou dopředu,“ uzavřel bývalý pilot Arrowsu či Brabhamu.

Související zprávy

Diskuze