logo F1zpravy.czF1online.sk

Norris by měl přestat se sebekritikou a omlouváním, myslí si Steiner

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 8. 2024

Lando Norris a Oscar Piastri vytvořili jednu z nejsilnějších jezdeckých dvojic ve Formuli 1. Ani jim se však nevyhnuly výkyvy formy. Zatímco v úvodu sezóny se trápil spíše australský mladík, ve druhé čtvrtině sezóny chyboval Lando. Britský mladík na to vždy reagoval svým typickým způsobem – přiznal si chybu a omluvil se. Bývalý šéf Haasu Günther Steiner mu však radí, aby svůj přístup změnil.

Dříve či později přijde den, kdy si navzdory omluvám lidé řeknou: „Dobře, omluvil ses, ale poučíš se z toho konečně?“ Stále je to sport a dělají ho lidé, takže chyby jsou nevyhnutelné – i Max Verstappen se letos nějakých dopustil.

„Myslím si, že jezdeckou sestavu si zvolili velmi moudře,“ řekl Günther Steiner v rozhovoru pro portál RacingNews365.com. „Vybrali si velmi mladé piloty – když si zvolíte nováčky, šance na neúspěch jsou vysoké, protože neznáte úroveň jejich výkonnosti. V tomto případě jim to však s oběma vyšlo velmi dobře, ačkoli jsou to zcela odlišné osobnosti.“

V poslední době se hodně mluví hlavně o Landu Norrisovi, který drží druhé místo v celkovém hodnocení a už na vlastní kůži pocítil, že souboje na čele jsou zcela jiná výzva. Z věčně usměvavého a populárního mladíka se stal kandidát na titul a po několika chybách se jeho úsměv a veselost vytratily.

Norris měl vždy velmi sebekritický přístup a po přešlapech v letní části sezóny působil poněkud rezignovaně. Týmu se v Belgii omluvil za další chybu a přiznal, že letní přestávka mu přijde vhod. Podle Steinera by ale přes léto měl v první řadě změnit svůj přístup.

„Lando by neměl být tak sebekritický, protože podle mě mu to nepomáhá,“ prohlásil Tyrolan. „Musíte být kritický, ale nemusíte se omlouvat. Všichni děláme chyby, prostě je třeba jít dál a pokračovat.“

Steiner kromě toho nezapomněl pochválit Norrisova týmového kolegu Oscara Piastriho, který v létě zaujal rozvahou, vyrovnaností a bezchybností – atributy, které Landovi rozhodně chyběly. „Nejsem překvapen, že se z Oscara stal někdo takový. Je to v podstatě introvert a moc toho nenamluví. Vždy je velmi klidný a podle mě je to velmi dobrý kluk,“ řekl bývalý šéf Haasu.

„Podívejte se, kým se obklopil. Mark Webber si v mládí prošel stejnou cestou, z Austrálie se přestěhoval do Evropy, bojoval a pracoval s Flaviem Briatorem. Teď předává Oscarovi všechny zkušenosti a odklízí mu z cesty hovadiny. Oscar se tak může soustředit jen na závodění, zatímco Mark se stará o všechno ostatní,“ říká Steiner.

„Myslím si, že v McLarenu to mají nastavené velmi dobře. Já vždy říkám, že pro vaši práci je okolí velmi důležité. Všichni ve vašem okolí vám musí věřit. Doufám, že Lando se do toho víc dostane. ‚Dobře, udělal jsem chybu. Příště ji už neudělám.‘ Nemusí se však stále omlouvat, protože tím škodí jen sobě. Samozřejmě, týmu to nepomáhá, ale Lando je velmi talentovaný a dostane se z toho,“ uzavřel Steiner.

Související zprávy

Diskuze