logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappen ohromil na testu speciálu DTM: Takové historky vyprávíte i po letech

Max Verstappen
© X/Max Verstappen
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 8. 2024

Bude Max Verstappen jednoho dne považován za jezdce s největší sbírkou úspěchů ve světě motoristického sportu? Nizozemský závodník se netají svými ambicemi v jiných odvětvích motorsportu a neskrývá své cíle v závodech sportovních automobilů. Jízda s nimi mu prý jde opravdu od ruky.

V nejnovějším dokumentu nizozemské televize Viaplay – zároveň jednoho ze sponzorů Maxe Verstappena – nazvaném „Verstappen – Off The Beaten Track“ se objevily i scény z jeho testu speciálu Ferrari 296 GT3 týmu Emil Frey Racing, se kterým v DTM závodil syn jeho manažera Thierry Vermeulen, na okruhu Mugello. Přítomen byl také šéf traťových inženýrů švýcarské stáje Graziano Michelacci.

Ten byl podle vlastních slov ohromen tím, co viděl a slyšel od trojnásobného mistra světa. „Obvykle vím, co mám očekávat od určitých jezdců, ale v tomto případě jsem to opravdu nečekal,“ prohlásil Michelacci v dokumentárním filmu. „Své časy zlepšoval způsobem, jaký v reálném životě ani neexistuje.“

„I když něco takového očekáváte od jezdce jako Max Verstappen, pořád vás to překvapí. Takové historky vyprávíte svému okolí i po letech, když s kamarády křižujete cesty v karavanu,“ dodal nadšeně Michelacci.

Tento test v Mugellu se uskutečnil na přelomu let 2023 a 2024 a byl poměrně medializován už jen kvůli samotné skutečnosti, že se Verstappen objevil v kokpitu Ferrari. Vermeulenovi se v loňském roce příliš nedařilo – jeho týmový kolega Jack Aitken byl na tom o něco lépe – a Max se snažil pomoci týmu při práci s vozem a volbě nastavení.

„Cílem testu s Maxem bylo podpořit Thierryho a také zlepšit naši výkonnost pomocí jeho zpětné vazby. Jezdil během obou dnů. První den to bylo asi sto kol a oba jezdci se v kokpitu střídali. Hodně jsme toho vyzkoušeli. Jsme poctěni, že využívá našich služeb a že s ním můžeme spolupracovat na testech,“ řekl tehdy pro Motorsport-Total.com Lorenz Frey-Hilti, šéf týmu Emil Frey Racing.

Ještě více ohromený zůstal dvaadvacetiletý Thierry Vermeulen, který se pokouší prosadit v šampionátech sportovních automobilů. Jeho vrcholem zůstává DTM, ale rád by se časem posunul ještě výše. „Každý dokáže časem poskládat dobré kolo, ale on to zvládne velmi rychle. I když se potýká s pro něj novým autem, dokáže překonat jeho problémy a využít veškerý svůj talent a zkušenosti, aby okamžitě jezdil rychle,“ řekl Vermeulen.

Související zprávy

Diskuze