logo F1zpravy.czF1online.sk

Alonsova úroveň v porovnání s úvodem roku poklesla, míní Jordan

Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 8. 2024

Opravdu nejsme zvyklí, že Fernando Alonso se nechá pravidelně porážet Lancem Strollem. V poslední době se to však několikrát stalo, což vedlo mnohé (možná poněkud nespravedlivě) k diskusím ani ne tak o kvalitách kanadského závodníka, ale spíše o duševním rozpoložení španělského šampiona. I Eddieho Jordana překvapilo, jak velký je rozdíl mezi Alonsovou výkonností na začátku a v polovině sezóny.

Na začátku roku byla výkonnost Aston Martinu poměrně solidní. Fernando Alonso porazil Mercedes v Saúdské Arábii i Japonsku. V té době se spekulovalo o jeho možném přestupu do Mercedesu a obsazení sedačky po Lewisi Hamiltonovi, k čemuž dvojnásobný šampion řekl, že takový krok by nedával velký smysl, protože Aston Martin poráží Mercedes.

Je to dobrý příklad toho, jak rychle se situace ve Formuli 1 může změnit. Výkonnost stáje ze Silverstone se od úvodu sezóny propadala a podepsalo se to na Alonsově náladě a pravděpodobně i na výsledcích. Španěl podlehl týmovému kolegovi v Rakousku, Silverstonu i Maďarsku. V Belgii se Fernando vzchopil a obsadil solidní osmé místo, zatímco Stroll nebodoval, ale to definitivně nezahnalo otázky o jeho výkonech.

„Alonso byl na začátku roku fantastický, ale v současnosti ho musím ve výsledkové listině téměř až hledat, abych zjistil, zda skončil na bodech, nebo ne,“ řekl Eddie Jordan ve svém podcastu Formula for Success.

„V neděli jezdil v Belgii velmi dobře a získal pro Aston Martin několik bodů. Zároveň se však svojí jízdou ani neblíží úrovni, jakou předváděl na začátku sezóny,“ dodal Jordan.

Propad formy stáje ze Silverstone v posledních pěti měsících vypadá děsivě, ale je to nic v porovnání s úvodem sezóny 2023, kdy byl Aston Martin druhý nejrychlejší za Red Bullem. Z pravidelných pódií spadl tým do bojů s RB či Haasem, což musí být pro Alonsa velmi trpké pomyšlení.

„V jeho mysli je stejně dobrý jako Lewis Hamilton,“ říká Jordan o Alonsovi. „Očekával, že v této sezóně bude bojovat s Lewisem, ale to se nestalo a ani se to nestane. Myslím si, že přesně to mu právě víří hlavou.“

Související zprávy

Diskuze