logo F1zpravy.czF1online.sk

Hill upozorňuje Péreze, že Red Bull v minulosti deklaroval podporu i jiným

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala6. 8. 2024

Sergio Pérez to má v suchu. Na setkání, které se konalo v pondělí po Velké ceně Belgie, se Red Bull rozhodl vyjádřit podporu mexickému závodníkovi. Může si tedy vydechnout? Damon Hill by se na jeho místě příliš široce neusmíval a raději si vzpomněl na případy jeho předchůdců.

Po Velké ceně Belgie to už Sergio Pérez nevydržel a když se ho reportéři opět zeptali na jeho smlouvu a zda se v Red Bullu udrží, nevrle odvětil, že na podobné otázky v budoucnu nebude odpovídat. Možná už tehdy tušil, že Christian Horner se postaví za něj, ale Helmut Marko to stoprocentně neudělal a následně prohlásil, že „v roce 2025 budou karty rozdány znovu“.

Zda Pérez chce nebo ne, o jeho budoucnosti se bude spekulovat i po letní přestávce. Může tomu předejít jen tak, že počínaje VC Nizozemska začne sbírat body a útočit minimálně na první pětku. V opačném případě může být nedávné vyjádření podpory stejně prázdné jako v případě Alexe Albona a Pierra Gaslyho.

„Už jsem řekl, že by se měli více koncentrovat na Checa a zjistit, v čem je problém, aby ze svého monopostu dokázal získat maximum,“ řekl v podcastu F1 Nation Damon Hill. „Může nyní získat sebedůvěru, pokud je to tedy sebedůvěra. Oni ho potřebují. Nemohou ho vyměnit za jiného jezdce.“

Mnohem lepší náhradu Red Bull nemá. Júkiho Cunodu vedení posadilo do poslední lavice, ale Daniel Ricciardo v interním souboji s ním stejně prohrává a nad Liamem Lawsonem visí poměrně velký otazník. Zoufalé situace však vyžadují zoufalá řešení.

Minulost navíc ukázala, že deklarace vedení Red Bullu nemusí nic znamenat. Začátkem července 2019 Christian Horner vzkázal médiím, že Pierre Gasly „má podporu“ vedení, které „nemá v úmyslu Pierra vyměnit“. Uplynul zhruba jeden měsíc a už v kokpitu seděl Alex Albon. V říjnu 2020 se stalo téměř to samé, jen černého Petra držel Albon. Prohlášení o tom, že „sedačka je Alexova“ za pár týdnů vystřídala zpráva, že do týmu přijde Sergio Pérez.

Bude tento řetěz pokračovat? Damon Hill to rozhodně nevylučuje. „Z minulosti už máme zkušenost, že jednu věc deklarovali, ať už to bylo o Gaslym nebo Albonovi, a najednou se to všechno změnilo. I to se stává.“

„Možná budou muset zatnout zuby a zeptat se: Přijdeme-li o tento konstruktérský šampionát, jakou to bude mít hodnotu v milionech dolarů? Pokud nasbíráme nějaké miliony, abychom Checa poslali někam jinam, tak by to z dlouhodobého hlediska mohlo stát za to,“ pouvažoval šampion ze sezóny 1996. „Jeden nikdy neví.“

Související zprávy

Diskuze