logo F1zpravy.czF1online.sk

Podle Verstappena čeká Red Bull jeden z klíčových víkendů: Chybí nám čistá rychlost

Max Verstappen
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 7. 2024

Současný cyklus pravidel se proměnil v dominanci jednoho týmu. Red Bullu se od roku 2022 nestalo, aby třikrát za sebou opouštěl závod jako poražený. I když to zní neuvěřitelně, po dvou vítězstvích v řadě je to Mercedes, kdo útočí na hattrick. Stáj z Milton Keynes tak musí odpovědět a do Maďarska přivezla důležitý balík vylepšení.

Red Bull nenarazil na nečekané překážky nebo vnější okolnosti, které by mu bránily při maximalizování výkonnosti. V posledních týdnech jsme viděli to nejlepší z RB20 a monopost Maxe Verstappena nic nelimitovalo. Přesto vítězil jen s velkými problémy.

Red Bull tedy potřebuje zlepšit svou čistou rychlost a celkovou výkonnost. „Myslím si, že nám prostě chybí čistá rychlost,“ prohlásil nizozemský závodník před mikrofony Sky na Hungaroringu. „Když se snažíte kompenzovat nedostatek čistého tempa, přirozeným důsledkem je větší degradace pneumatik. Pomohlo by nám, kdybychom měli lepší celkové tempo.“

V předchozích dvou letech příliš nezáleželo, zda Red Bull zvolil ideální strategii, našel nejlepší nastavení nebo – jako v případě otočky o 360 stupňů na Velké ceně Maďarska v roce 2022 – došlo k jezdecké chybě, Verstappen se většinou těšil z vítězství. Nyní však záleží na každém jednom rozhodnutí a byla to právě bezchybnost týmu a jeho pilota, která v této sezóně vyhrála Red Bullu mnoho závodů.

„Kdybychom věděli, proč se náš náskok zmenšil, tak bychom to změnili,“ řekl trojnásobný šampion. „Vždy je obtížné zjistit, proč nebo jak se to stalo. Soustředíte se na to, co máte ve své moci. Snažíme se ze sebe vydat to nejlepší a doufáme, že tento víkend se posuneme o krok vpřed.“

Maďarsko patří ke klíčovým víkendům sezóny

Red Bull v dosavadním průběhu očividně zaostával při vývoji monopostu. Nejbližší konkurenti se postupně dotahovali a dostali se až do pozice, kdy nepotřebují vypadnutí Verstappena a dokážou lídra šampionátu porazit v přímém souboji na trati. Nezapomeňme přitom, že se současnou generací monopostů provází nasazení vylepšení spíše nervozita než nadšení – Ferrari a Aston Martin by o tom uměli mluvit.

Na otázku, zda je maďarský balík vylepšení klíčový pro další průběh sezóny, Verstappen odpověděl: „Myslím si, že ano. Dá se to tak říct,“ přikývl. „Když tento balík nepřinese dobré zlepšení času na kolo, tak nevím, jak to bude vypadat po zbytek sezóny.“

„Zároveň však nevím, s čím přijdou ostatní týmy. Musíme se tedy soustředit na sebe. Na auto nasadíme několik dobrých věcí. Je to větší balík vylepšení než ty předchozí, takže doufám, že nám přinese zlepšení,“ řekl s nadějí Verstappen.

„V posledních pár závodech jsme neměli nejrychlejší auto. Neočekávám tedy, že najednou dojde k zásadní změně. Doufejme, že nám vylepšení přinesou dobrý impuls, ale momentálně chci jen vidět, jak bude auto fungovat tento víkend,“ dodal Max.

Související zprávy

Diskuze