logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappen prozradil, že po nehodě v Silverstone 2021 měl problémy se zrakem

Kolízia Lewisa Hamiltona a Maxa Verstappena na VC Veľkej Británie 2021
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala11. 7. 2024

Na Velké ceně Velké Británie 2021 zažil Max Verstappen jednu z nejtěžších nehod své kariéry. Věděli jste však, že nizozemský rychlík měl po ní i trvalejší následky? Nejnověji prozradil, že ho trápily problémy se zrakem.

Na tento incident si všichni dobře pamatujeme: Lewis Hamilton na vnitřní a Max Verstappen na vnější straně v zatáčce Copse se navzájem dotkli, po čemž monopost Red Bullu vyletěl z trati a s přetížením 51 G vrazil do bariéry. Pilot červených býků musel po nehodě jít do nemocnice na preventivní vyšetření.

FOM

Tři roky po této nehodě Max Verstappen v magazínu Red Bulletin prozradil, že to nezůstalo bez následků. Dokonce i o tři měsíce později na závodě v Austinu měl takové problémy se zrakem, že uvažoval o odstoupení. V magazínu je proto VC USA 2021 zařazena na seznam nejpamátnějších vítězství.

„Mnoho lidí o tom neví, ale v té době jsem měl stále problémy s viděním, které se objevily po nehodě v Silverstone,“ prozradil Max Verstappen v nejnovějším čísle magazínu z dílny Red Bullu. „Trať se někdy začala hodně vlnit. Během závodu jsem bojoval s Lewisem, který mě doháněl, ale také sám se sebou, protože jsem měl problémy se zrakem.“

„Bylo to jako jezdit na vlnách ve člunu v rychlosti 300 km/h. Abych ten problém odstranil, musel jsem se koncentrovat na své dýchání. Nic jiného nezabíralo. V několika kolech jsem monopost téměř odstavil, protože jsem pořádně neviděl,“ vzpomíná na rok 2021 Verstappen.

Rozostřené vidění neměl na všech podnicích. „Dělo se to na velmi hrbolatých tratích nebo na těch, které měly kolem spousty reklamních panelů.“ V Austinu mu určitě nepomohlo ani to, že ve výběhových zónách jsou barevné pásy namalovány podél s tratí.

Kdyby se tehdy o Verstappenových problémech dozvěděla FIA, téměř jistě by mu přikázala podstoupit lékařské vyšetření a nedá se vyloučit, že by dostal i zákaz startovat v závodě. Pokud pilot nemá zrak stoprocentně v pořádku, představuje riziko nejen pro sebe, ale i pro ostatní jezdce na trati.

„Tehdy jsem o tom nikomu neřekl, protože jsem byl uprostřed souboje o šampionát,“ přiznal Nizozemec, který triumf v USA zoufale potřeboval, aby nadále žily jeho mistrovské naděje. „Proto je to pro mě opravdu speciální vítězství.“

Související zprávy

Diskuze