logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappenovi se nezamlouvalo závodní tempo jeho RB20: Musíme přinášet nové díly

Max Verstappen
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 7. 2024

Kdyby se to dalo jednoduše změřit a spočítat, velmi by nás zajímalo čisté výkonnostní srovnání jednotlivých monopostů. Rozložení sil se mění každý víkend se změnou okruhů, podmínek a také podle tempa zlepšování jednotlivých týmů. Poslední týdny nechaly dokonale zapomenout na dominanci Red Bullu z úvodu sezóny a i Max Verstappen připouští, že jeho RB20 se potřebuje zlepšit.

Obhájci titulu mají místy skvělé tempo, jindy je nizozemský závodník naprosto neviditelný. Dokonalým příkladem byl víkend v Silverstonu. Když si odmyslíme kvalifikaci, kterou Verstappenovi značně zkompromitovalo poškození podlahy, trojnásobný šampion zažil kontrastní víkend.

V první polovině závodu ztrácel. Podle jeho slov spotřeboval Red Bull energii z pneumatik rychleji než Mercedes a McLaren. Krátce před úvodní přeháňkou se kolem něj přehnali Lando Norris a Oscar Piastri. Když však na závěrečných čtrnáct kol obul Red Bull tvrdé pneumatiky, z Verstappena se stala stejná hrozba jako v úvodu sezóny.

Loni jeho RB19 dominoval v rychlých zatáčkách okruhu Silverstone, v letošním roce byla výkonnost RB20 poněkud otázna. „Na jedno kolo to nevypadalo nejhůř. Myslím si, že problémem bylo spíše závodní tempo, které nám prostě chybělo. S naší degradací jsem nedokázal udržet krok s ostatními. Musíme to vyřešit,“ řekl Verstappen po závodě v Silverstonu.

Do Británie přivezl tým drobné úpravy podlahy. Podle informací nizozemských médií chystá Red Bull větší balík vylepšení do Maďarska, ale vypadá to, že týmu se přece jen příliš nedaří zvyšovat výkonnost dostatečným tempem. Někteří z toho podezírají samotný koncept monopostu (narazil Red Bull na vývojový strop?), podle jiných je za tím omezený čas ve větrném tunelu.

„Pomůže vám, když máte více času, ale taková jsou pravidla, která znevýhodňují vítěze. Samozřejmě, když jste vedoucí tým, tak se vám to příliš nelíbí, ale tak jsou napsána pravidla, všichni s nimi souhlasili a vy se s tím musíte vyrovnat,“ řekl Verstappen.

Ten podle vlastních slov vidí potenciál Red Bullu ke zlepšení a veřejnost ještě neviděla to nejlepší z monopostu RB20. „Vidíme zisky. Tento víkend byl trochu nahoru dolů. Vyzkoušeli jsme pár věcí, ale počasí nám příliš nehrálo do karet,“ říká Max.

„Nebýt poškození podlahy, určitě bychom bojovali o pole position. Musíme dál tlačit na pilu, musíme přinášet vylepšení a já vím, že je máme. Doufám, že budou o něco lepší než upgrady konkurence,“ dodal s nadějí trojnásobný šampion.

Související zprávy

Diskuze