logo F1zpravy.czF1online.sk

Alonso si věřil na šesté místo, ale Aston Martinu nevyšly přepočty

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala6. 7. 2024

Aston Martinu kvalifikace vyšla vzhledem k tomu, že oba monoposty postoupily do třetí části kvalifikace, ale rozhodně nevytěžil ze svého monopostu maximum. Fernando Alonso mohl skončit i výše, kdyby se jeho tým nepropočítal a on stihl vstoupit do svého posledního kola v časovém limitu.

Tento příběh už známe velmi důvěrně, přesto se prakticky každý víkend opakuje. Zas a znovu týmy opouštějí garáž na poslední chvíli a pak litují, že nestihly začít svůj závěrečný pokus. V Silverstonu se takhle téměř popálilo několik jezdců.

V posledním sektoru se před ostrým kolem sjeli čtyři piloti, jejichž inženýři hnali dopředu, aby stihli poslední kolo: George Russell, Carlos Sainz, Fernando Alonso a Oscar Piastri. Fernando Alonso se v předposlední zatáčce pokusil dostat před Sainze, ale nakonec z toho vycouval, což chytře využil Piastri a předjel ho. Poslední pokus sice stihl, ale celý ho odjel za zadním křídlem Ferrari, což ho stálo cenný čas.

Alonso začal své ostré kolo ani netuše, že mu chybělo pár vteřin. Uvědomil si to až v zatáčce Copse, kde nahlas projevil svou nespokojenost. „CO?! Kluci, nemůžu tomu uvěřit. Nemůžu tomu uvěřit!“ lamentoval nad tím, že svůj čas už nemohl vylepšit.

Po kvalifikaci prozradil, že kdyby na trať nevyjel tak pozdě, mohl předjet i Nica Hülkenberga v bitvě o šesté místo. „Ve třetí části kvalifikace jsme nedokončili kolo. Vyrazili jsme pozdě a nestihli jsme projet cílovou čarou v časovém limitu. Dnes bylo snad možné získat šesté místo.“

Aston Martinu po náročných týdnech konečně mohla vyjít sobota a přesto to pokazil. Španěl však hledí na pozitiva. „Je to znamení, že jsme pochopili problémy, které jsme měli na posledních dvou závodech. Vrátili jsme se zpět do konkurenceschopnější formy a obě auta se dostala do třetí části kvalifikace. Doufáme, že zítra obě auta skončí na bodech.“

Na avizované šesté místo to už ale stačit nebude. „Naše závodní tempo je od toho asi horší, takže snad osmé-deváté místo by mohlo být reálné.“

Lance Stroll před týdnem potvrdil setrvání v Aston Martinu. Nic jiného jsme ani nečekali, ale snad si vedení týmu mohlo prosadit alespoň kvóty na délku Kanaďanových rozhovorů pro média. Po kvalifikaci a zisku osmé příčky si vystačil se čtyřmi větami.

„Myslím, že z naší strany to je zatím solidní víkend,“ otevřel svou kratičkou analýzu Lance Stroll, který měl vysvětlit, jak se Aston Martinu podařilo zvrátit nepříznivý vývoj a zrychlit. „Na auto jsme nasadili spoustu nových věcí.“

Takže auto už reaguje lépe? „Jo, myslím si, že ano. Jen se podívejte na výsledky,“ vzkázal reportérovi, kterému by snad pokroky Aston Martinu skutečně lépe vysvětlil papír s výsledky než kanadský závodník.

Související zprávy

Diskuze