logo F1zpravy.czF1online.sk

Coulthard: Spíše zamrzne peklo, než se Verstappen omluví

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala1. 7. 2024

Lando Norris si po závodě nebyl zcela jistý, že jeho přátelství s Maxem Verstappenem přetrvá. Předpokladem pro to je, aby protistrana uznala vinu. Bývalý závodník F1 David Coulthard to ovšem nevidí růžově. Omluvy k Verstappenovu stylu nepasují.

Norris a Verstappen se mohou bavit a žertovat od rána do večera, chodit na párty či závodit spolu ve virtuálních sériích, ale když se začne na trati rozhodovat o skutečných vítězstvích a pódiích, tak Max Verstappen nezná bratra ani sestru. I v neděli bojoval nesmírně tvrdě, což nakonec vyústilo v kolizi a téměř odstoupení obou jezdců.

„Vše bude záviset na tom, co řekne,“ zareagoval Lando Norris po závodě, vyčkávaje, jak se zachová Max Verstappen. Holanďan se v neděli nechtěl ještě na toto téma s Norrisem bavit, protože podle něj bude lepší počkat, až vychladnou emoce a všichni si utřídí myšlenky.

Pokud však Norris čeká omluvu, zřejmě se zklame, upozorňuje David Coulthard. „To spíš zamrzne peklo. Max bude říkat — závodil jsem, bylo to tvrdé závodění. Toto je poprvé, co Lando na pravidelné bázi zažije souboje kolo na kolo.“

„Víme, jak to vypadalo, když s Maxem bojoval kolo na kolo Lewis. Max je jedním z nejtvrdších závodníků. Abyste ho porazili, musíte se mu vyrovnat,“ zamyslel se DC a zřejmě tím nenarážel jen na to, že je třeba se mu vyrovnat jezdeckým uměním, ale také agresivitou, chladnokrevností a bezočivostí.

Komisaři, mezi nimiž byl tento víkend i bývalý závodník F1 Johnny Herbert, uznali Verstappena vinným. Coulthard vysvětlil, že chápe Norrisovy argumenty, ale i ty Verstappenovy.

„Ke kontaktu došlo ve chvíli, kdy vcházeli do zatáčky, a k dalšímu za apexem. Oba utrpěli defekt a poškození. Byly to incidenty, kterým se dalo vyhnout, a oba to nakonec připravilo o dojezd,“ pokračoval skotský závodník. „To bude ta věc, na kterou si Lando stěžuje, na tu poslední fázi vjezdu do zatáčky, že Max pokračoval v přibližování se doleva. Bude tvrdit, že ho vytlačil a to při brzdění není povoleno. Určitě ho křížem přes trať natlačoval a kdyby tam byla bariéra, tak by se od ní oba odrazili.“

„Celkem však chápu, že Max řekne: No tak počkat, mohl jít i dál na obrubník,“ podíval se i na pohled protistrany Coulthard. „Ale komisaři se na to podívali. Oni mají více informací a Maxovi udělili penalizaci. V konečném důsledku však na jeho výsledek neměla vliv.“

Související zprávy

Diskuze