logo F1zpravy.czF1online.sk

Bottas věří, že si najde místo: Mám více než dvě možnosti

Valtteri Bottas
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala28. 6. 2024

Ve čtvrtek se na startovním roštu pro rok 2025 zaplnily další dvě sedačky. Hudba při židlovém tanci pomalu doznívá a někdo zůstane bez místa. Valtteri Bottas je přesvědčen, že on jím nebude. V tomto sportu jsem ještě neskončil, vzkázal.

Bottas svá nejlepší léta a největší šanci nasbírat vítězství či dokonce titul s Mercedesem propásl jako Hamiltonův nosič vody. Po přestupu do Sauberu si sice pochvaloval, že se mohl uvolnit a „být sám sebou“, ale pokud jste sám sebou na sedmnácté příčce, radostí vyskakovat nebudete.

Jeho úkolem tak bude v první řadě setrvat na roštu, v druhé řadě si vybrat nejlepší z toho mála, co se mu nabízí. Valtteri Bottas však pro crash.net vzkázal, že potenciálních destinací je poměrně mnoho. „Stále jsou nějaké možnosti. Myslím, že v této chvíli jsou stále více než dvě. Pravděpodobně tři. Jedna je určitě. Stále jednáme, jen potřebujeme více času. Dobré je, že ty alternativy existují. A já mám také nastavené nějaké priority.“

Stejně jako zbytek přestupního trhu, i finský závodník čeká na Carlose Sainze. Jako první si bude vybírat Španěl mezi Williamsem, Alpinem a Audi, až po něm se o ten zbytek poperou ostatní včetně Bottase.

„Já cítím, že jsem s tímto sportem ještě neskončil. Stále mi zbývají nějaká léta. Můžu toho ještě hodně předat tomuto sportu a týmu, ve kterém se ocitnu. Takové mám teď pocity. Ještě na to nejsem připravený,“ uvedl na margo konce své kariéry.

Z hlediska statistik je Valtteri Bottas nejzajímavějším artiklem na přestupním trhu. Od startu kariéry vybojoval 20 pole positions, 10 vítězství a v Mercedesu se naučil, jak se získávají mistrovské tituly, když přispěl k pěti konstruktérským vítězstvím.

„Z těch, kteří jsou volní na startovním roštu, ano, určitě. Je to fakt,“ přikývl Valtteri Bottas po této statistické poznámce. „Doufám, že mi to pomůže. Lidé v tomto sportu zvyknou mít krátkou paměť, ale ti, kdo mě znají, vědí, čeho jsem schopen. To je nejdůležitější věc, v kterou musím věřit.“

„V tomto sportu však vždy nejde jen o čistou výkonnost. Do hry vstupují i jiné proměnné; vaše národnost, zda máte balíček sponzorů, takové věci… Je to součástí hry a není to vždy fér,“ uvědomuje si realitu přestupního trhu.

Související zprávy

Diskuze