logo F1zpravy.czF1online.sk

Protože jeden nikdy neví. Mercedes nadále cílí na Verstappena, shodují se média

Max Verstappen a George Russell
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 6. 2024

Na co čeká Mercedes či Carlos Sainz? Přestupový kolotoč se nám v posledních týdnech jaksi zpomalil. Piloti a týmy středu pole čekají na rozhodnutí Carlose Sainze, který přestupová kolečka zpomaluje. Na jeho rozhodnutí závisí osud ostatních. Na co ale čeká Mercedes? Vždyť tento tým španělského závodníka veřejně odmítl, tak proč konečně neoznámí své plány?

I když Max Verstappen veřejně odmítl jakékoli (také veřejné) nabídky Tota Wolffa, ten si zjevně řekl, že konec bude, až když to řekne on. Když Mercedes nesdělil své další plány a nasazení Kimiho Antonelliho, může to mít jen jeden důvod.

Během a po španělském víkendu se spekulovalo přesně na toto téma a poslední zprávy přinesly i renomované zdroje Motorsport.com a televize BBC. „Neočekávejte náhlé kroky ze strany Mercedesu, protože tým nemá kam spěchat. Už déle je jasné, že pokud se nestane nic neočekávaného, ​​do kokpitu se posadí Andrea Kimi Antonelli,“ uvedl Motorsport.com.

„Když však existuje drobná naděje na podepsání smlouvy s Maxem Verstappenem, tak Toto Wolff si nechá otevřené dveře pro nizozemského závodníka. Verstappenovi se totiž stále definitivně nerozhodli, zda opustí Christiana Hornera a Red Bull Racing,“ dodává britský portál.

Mercedes ani Verstappen nespěchají. Kdyby se něco stalo a oni se rozhodli až v prosinci, Wolff bude čekat s perem a papírem. Pokud se Max rozhodne zachovat loajalitu Red Bullu, tak se do Mercedesu posadí Antonelli, který týmu nikam neuteče. Taková je současná situace, do které může výrazně promluvit zlepšující se forma stáje z Brackley.

„Verstappenovo rozhodnutí, které bude přijato ve shodě s Helmutem Markem, může teoreticky padnout až na konci sezóny. Hodně závisí na konkurenceschopnosti Mercedesu, protože Verstappenovi nedává smysl, aby v roce 2025 opustil vítězné auto a ohrozil své šance na další titul. Ještě před pár týdny by byl přestup z Red Bullu do Mercedesu nemyslitelný, ale tým výrazně zlepšil svůj monopost W15 a Max se nyní může posadit a sledovat, jak se bude vyvíjet jeho forma v průběhu léta,“ uvedl Motorsport.com.

Přidává se také BBC

Velmi podobně se vyjádřil také redaktor britské televize BBC Andrew Benson, který se účastní každé velké ceny a má velmi dobrý přehled o dění v paddocku. Ten po španělském víkendu tradičně odpověděl na otázky fanoušků a jeden z nich se zeptal, proč Mercedes otálí s potvrzením Antonelliho.

Benson na tuto otázku nechal odpovědět samotného Tota Wolffa, který v Barceloně řekl: „O jezdecké otázce jsme ještě nerozhodli. Řekl jsem, že toto rozhodnutí chci odkládat co nejdéle, protože kdo ví, co všechno se ještě stane?“

Odpověď za všechny drobné. Sám Benson o ní řekl, že „neprozrazuje mnoho, ale zároveň říká strašně mnoho“. Wolff nepotřebuje potvrdit Antonelliho, protože ten mu nikam neuteče. Jeho osud je plně v rukou šéfa Mercedesu.

I když Wolff řekl, že „v současnosti neprobíhají žádná jednání a my se potřebujeme soustředit na zlepšování našeho auta“, neznamená to, že diskuse neproběhly v minulosti nebo nemohou proběhnout v budoucnosti. Podle Bensona je tak situace jasná.

„Proč si Wolff nechává otevřené dveře? Protože jeho hlavním cílem je Max Verstappen. Mercedes ví, že má jen malou šanci, aby přilákal trojnásobného mistra světa do konce letošního roku – i když jeden nikdy neví –, ale tým je plný naděje, že ho přesvědčí pro sezónu 2026,“ uvedl Benson.

Související zprávy

Diskuze