logo F1zpravy.czF1online.sk

Mercedes zanedbává Russella, což vede k jeho chybám, míní Hill

George Russell
© LAT Images/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala15. 6. 2024

George Russell si v neděli po šachovnicové vlajce vyčítal, že v závodě udělal několik chyb a nechal si ujít druhé místo, případně i vítězství. Podle Damona Hilla však není jediný, kdo by si měl trochu zpytovat svědomí. Vedení Mercedesu odkazuje, že by se mělo častěji postavit za svého jezdce a neignorovat ho.

Jako první může George Russella mrzet 22. kolo závodu, když ho v souboji o první místo předjel Lando Norris a on si musel zkrátit závěrečnou šikanu. Když trať proschla, pilotovi Mercedesu se vydařila odveta, ale jen dokud v osmé zatáčce nevyjel zeširoka a nedovolil tím McLarenu vrátit se dopředu.

Toto Wolff to v garáži nevydržel a ozval se ve vysílačce George Russella s příkazem, aby se soustředil. Podle Damona Hilla mu tím ale moc nepomohl. „Myslím si, že vás to trochu podrývá, když vás šéf týmu během závodu ve vysílačce takhle koučuje a říká vám, abyste se soustředili,“ řekl v podcastu Sky Sports.

George Russell se před koncem závodu dopustil ještě pár menších chyb. Napohled se mu proto takové nasměrování může hodit, protože ve zlomových momentech už několikrát udělal krok vedle. Můžeme si vzpomenout na loňské vypadnutí v Singapuru nebo letos v Austrálii.

Tato náchylnost k chybám je však také důsledkem přístupu Mercedesu, míní Damon Hill. Mercedes ho zkrátka nepodporuje dostatečně. Namísto toho řeší vše možné od Maxe Verstappena po Andreu Kimiho Antonelliho, a tak se Russell musí snažit ukázat. Přemotivovanost však nevede k lepším výsledkům.

„Myslím si, že tohle je pro George problém. Je v Mercedesu už dlouho a nemají za sebou povedené období, ale on určitě odvádí pro ně dobrou práci,“ míní Damon Hill. „Lewis za rok odejde do Ferrari a George se snaží v týmu zaujmout pozici lídra. Ještě ji tak docela nedosáhl. Podle mě proto, že celou dobu mluví o tom, kdo bude jeho kolega v příští sezóně, místo aby chválili George.“

Russell se tak může cítit přehlížený, přitom před pár lety to byla budoucí hvězda Mercedesu. Pozornost Tota Wolffa se však obrátila jinam. Nyní chválí Antonelliho všude, kde se objeví. „Myslím si, že Mercedes by ho měl více podpořit, dodat mu větší sebevědomí. Pak by se snad v závodě nemusel tak tvrdě snažit ukázat se. Mně se zdá, že teď se snaží trochu si kompenzovat některé věci.“

„Měl by se uklidnit. Je rychlý, má schopnosti a je velmi inteligentní. Jsem si jistý, že jim bude přinášet výsledky, pokud ho dostanou do poněkud větší pohody,“ radí Mercedesu Hill.

Související zprávy

Diskuze