logo F1zpravy.czF1online.sk

Fanoušky čeká zajímavý víkend, odkazuje Alonso

Fernando Alonso
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 6. 2024

Fernando Alonso obsadil ve druhém tréninku na Velkou cenu Kanady první místo. V Aston Martinu však nejasají radostí, protože páteční časy nic neznamenají. Podmínky nebyly reprezentativní a záleželo hlavně na načasování. Španělský matador však připomíná, že přesně na to se tým musí soustředit v pátek a v sobotu.

První místo v pátečním tréninku rozhodně nezařadí Aston Martin mezi absolutní favority víkendu, ale v proměnlivých podmínkách se může stát cokoliv. Pokud bude počasí i nadále vypadat takhle, tak nevyhraje nejrychlejší, ale pravděpodobně ten nejchytřejší.

„Nemám moc co komentovat. Pro všechny to byl složitý pátek, neodjeli jsme mnoho kol v prvním tréninku, neodjeli jsme mnoho kol ve druhém tréninku. Trať nebyla pořádně suchá ani pořádně mokrá. Zůstali jsme zaseknutí uprostřed ničeho,“ řekl po pátku Alonso.

„Přesně takové podmínky však mohou vládnout v kvalifikaci a v závodě, takže máme velmi užitečné informace a data pro analýzu. V sobotu musíme být velmi agilní. Správné rozhodnutí vám může přinést pět vteřin, nesprávné vás může v podstatě vyřadit ze závodu,“ dodal Fernando.

Týmům a jezdcům ještě ztížil situaci nový asfalt, který vzhledem k počasí ani pořádně neotestovali. Alonso přitom zdůraznil, že jako fanoušci se máme na co těšit, protože do hry vstupují neznámé proměnné. „Potřebujeme asfalt otestovat ve skutečně mokrých podmínkách. Pro vás, kteří se na to díváte zvenčí, to bude zajímavý víkend, ale nás čeká sázení na to, jaké pneumatiky obout v danou dobu. Uvidíme, jestli to vyhodnotíme správně,“ řekl Alonso.

Také jeho týmový kolega Lance Stroll se ve druhém tréninku umístil vysoko. Domácí závodník skončil celkově třetí. Mnohem hodnotnější než časy jsou však v takový den nabyté poznatky. Často vidíme, že během deštivých tréninků zůstávají týmy poslušně v garážích. V tomto případě tomu však bylo jinak, protože každý si chtěl vyzkoušet podmínky, které možná uvidíme i v sobotu a v neděli.

„S počasím a vším ostatním to byl trochu pomalý den. Neodjeli jsme mnoho kol,“ řekl Stroll po pátku. „Ve druhém tréninku se alespoň trochu jezdilo, vyzkoušeli jsme si intermediálky a také sliky na vysychající trati. Naučili jsme se tedy pár věcí. Nový asfalt se chová poněkud odlišně, ale byl to dobrý den plný učení. Potřebujeme trochu zapracovat na nastavení a prozkoumat chování pneumatik. Tuším, že je to poprvé, co jsme letos vyzkoušeli intermediálky.“

Související zprávy

Diskuze