logo F1zpravy.czF1online.sk

Damon Hill o Red Bulle se Sergiem Pérezem: Budou se bránit s jednou rukou za zády

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala5. 6. 2024

Pro týmy je konstruktérský šampionát velmi důležitý, jelikož podle jeho výsledků se po skončení sezóny přerozdělují peníze. A právě Pohár konstruktérů je letos mimořádně otevřený. Dokáže ho Red Bull obhájit? Damon Hill hlásí, že jeho handicap má i jméno. Jmenuje se Sergio Pérez.

Ferrari se na Velké ceně Monaka podařilo zkrátit 56bodový náskok Red Bullu na méně než polovinu. Nyní mají rudí býci výhodu už jen 24 bodů, což je v této fázi konstruktérského šampionátu zanedbatelný rozdíl. Scuderia přitom věří, že s nasazením dalších novinek by se měla ještě přiblížit Red Bullu a na body ho snad i porážet.

Podle Damona Hilla se jí to může podařit díky Sergiu Pérezovi, který na posledních třech velkých cenách získal čtvrté a osmé místo a jednou vypadl. Mexičanovi se přesto podařilo podepsat novou smlouvu překvapivě brzy. Helmut Marko původně avizoval, že v týmu nikam nespěchají a jasno by měli mít až kolem letní přestávky.

Red Bull se na tom ještě může popálit, zamyslel se Damon Hill v podcastu F1 Nation. „Určitě si myslím, že ještě se hraje o všechno. Dva týmy ukazují svou rychlost a na jistých okruzích stahují ztrátu na Red Bull.“

„Pokud se Red Bull dostane na správný typ tratě, tak bude těžké ho dohnat, ale nezapomeňme, že Ferrari a McLaren mají dva jezdce, kteří mohou útočit. V Checově případě si tím nejsem tak jistý. Pokud se Red Bull v tuto chvíli bude bránit, bude to jakoby s jednou rukou za zády,“ popsal největší slabinu stáje z Milton Keynes.

Sergio Pérez dosud vždy udělal vše, co od něj Red Bull potřeboval. V roce 2021 to sice na konstruktérský titul nestačilo, ale Maxovi Verstappenovi pomohl alespoň k zisku toho jezdeckého. V ostatních dvou ročnících zase nasbíral dostatek bodů, aby Red Bull o první příčku v hodnocení týmů nepřišel, ačkoli je pravda, že Verstappen k tomu v roce 2023 jeho pomoc ani nepotřeboval.

Náskok Red Bullu se však zmenšuje, což bude mít dopad i na Pérezovy výsledky. Teď už nebude tak jednoduché dostat se na pódium z konce první desítky či po vypadnutí v Q2. „Teď už nestačí ztrácet na Verstappena tři desetiny, protože do této mezery se dokáže vtěsnat spousta aut. Rozdíly jsou stále menší.“

„Vidíme, že počet bodů se zmenšuje. Zdá se, že Maxova totální dominance je u konce, ale do cíle nám zbývá urazit ještě velmi dlouhý kus cesty. Je to dlouhá sezóna,“ připomněl Hill.

Související zprávy

Diskuze