logo F1zpravy.czF1online.sk

Rodina Michaela Schumachera vyhrála soudní spor s německým magazínem

Michael Schumacher
© F. Crippa/Wikipedia Commons (CC BY 2.0)
Milan Kubala
Milan Kubala24. 5. 2024

Už je to více než rok ode dne, kdy německý magazín Die Aktuelle zveřejnil kontroverzní „rozhovor“ s Michaelem Schumacherem. Za vymyšlený rozhovor, který ve skutečnosti vygenerovala umělá inteligence, byla rodina připravena vydavatele žalovat. Soudy již dospěly k rozhodnutí. Magazín je povinen zaplatit odškodné ve výši 200 tisíc eur.

Ve vydání z 15. dubna 2023 se magazín Die Aktuelle chlubil „světovou senzací“: Michael Schumacher vůbec poprvé po nehodě na lyžování poskytl médiím rozhovor. Čtenáři si na osmé straně mohli přečíst o tom, jak se změnil život Michaela Schumachera či jak vypadala jeho léčba. Vše pod titulkem „exkluzivní rozhovor“, který sliboval, že nepřinese žádné „polovičaté věty od přátel, ale odpovědi přímo od něj! Od Michaela Schumachera!“.

Obsah celého článku však vznikl s pomocí služby založené na umělé inteligenci, která odpovídá na dotazy uživatelů jménem různých známých osobností.

Po obrovské spršce kritiky se magazín rozhodl vyhodit šéfredaktorku Anne Hoffmanovou a výkonná ředitelka společnosti Funke Magazines Bianca Pohlmannová, do které portfolia patří i Die Aktuelle, se omluvila za „nechutný“ článek.

Manažerka Michaela Schumachera Sabine Kehmová ve čtvrtek potvrdila pro agenturu AP, že soudní proces skončil. Podle dostupných informací síť magazínů Funke je povinna vyplatit odškodné ve výši 200 tisíc eur. Kehmová rozhodnutí soudu blíže nekomentovala.

Rodina nadále chrání soukromí Michaela Schumachera a médiím neposkytuje žádné informace, přesto se v nich se železnou pravidelností objevují články o jeho „aktuálním“ stavu. Na první pohled by se mohlo zdát, že Schumacherovi by různým spekulacím předešli, kdyby veřejnosti poskytli více informací.

Rodinný právník Felix Dam však před časem vysvětlil, že tímto krokem by se už z mediálního kolotoče nedostali. „Je to o ochraně soukromých věcí. Zvažovali jsme, zda by bylo správné zveřejnit finální zprávu o Michaelově zdraví, ale v tom případě by to nemělo konce. Neustále bychom museli zveřejňovat aktualizace a už by nebylo v moci rodiny, kdy by skončil zájem médií.“

Související zprávy

Diskuze