logo F1zpravy.czF1online.sk

Existuje důvod, proč se jezdci trápí v Red Bullu, říká Pérez

Max Verstappen a Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 5. 2024

Formule 1 je neúprosným prostředím, kde přežijí jen ti nejsilnější a nejodolnější. Potřebujete nejen závodní talent, ale také psychické předpoklady, abyste zvládli tlak a náročné situace. Nikdo o tom neví víc než Sergio Pérez, který v posledních letech čelí té největší výzvě – Maxi Verstappenovi.

V Red Bullu se už spálilo několik pilotů. Muži jako Pierre Gasly nebo Alex Albon však nebyli žádní nazdárci, kteří by do F1 rychle přijeli a pak z ní i odešli. Navzdory neúspěchu v Red Bullu se dokázali prosadit a dnes si užívají status respektovaných závodníků. Proč však neuspěli po boku Maxe Verstappena?

„Nebylo by fér, kdybych mluvil za druhé jezdce, ale existují důvody, proč to v Red Bullu nesedlo každému,“ řekl Pérez. „Být Verstappenovým týmovým kolegou je nesmírně pikantní. Jsem si jistý, že kdybych měl jiného týmového kolegu, tak bych se častěji dokázal předvést.“

„Na druhé straně, toto je fantastická výzva. Max je nejlepší jezdec, je komplexní a téměř nedělá chyby. Je skvělé, když máte takového týmového kolegu, protože víte, že musíte tlačit až na hranu a zajet perfektní víkend, když ho chcete porazit,“ dodal mexický závodník.

Ten se udržel v týmu mnohem déle než Pierre Gasly nebo Alex Albon, ale to nutně neznamená, že je z nich nejlepší. Na jedné straně zde máme faktor dominance Red Bullu, který v letech 2018 až 2020 neplatil, ale hlavně se tým zjevně poučil. Christian Horner a Helmut Marko teď nemají vůbec jistotu, že s jiným jezdcem to bude lepší.

Podle slov Péreze je psychika nejdůležitější složkou při souboji s Verstappenem. Jelikož vás poráží v podstatě víkend co víkend, musíte zůstat „mentálně silný“, i když samotný mexický závodník přiznává, že to není vždy snadné.

„Pokud se trápíte na trati a máte týmového kolegu jako Max, který doručuje výsledky víkend co víkend, dostanete se do začarovaného kruhu. Neustále studujete nastavení auta, i když tam se už pravděpodobně moc neskrývá. Musíte však zresetovat a zůstat mentálně silný, protože někdy to může být velmi obtížné. V Red Bullu zkrátka potřebujete mentální odolnost,“ konstatoval Pérez.

Související zprávy

Diskuze