logo F1zpravy.czF1online.sk

Z virtuálního světa do skutečného? Chci pomoci závodníkům bez peněz, hlásí Verstappen

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 5. 2024

Může se dobrý závodník ve virtuálních závodech jednoho dne prosadit až do nejvyšší motoristické třídy? Inu, v současnosti najdeme příklady jezdců, kteří se přepracovali ze světa virtuálních závodů na skutečné okruhy. Se stále dokonalejšími hrami a nástroji bychom se na podobné příběhy měli připravit a Max Verstappen se podle vlastních slov chce stát člověkem, který je pomůže uskutečnit.

Mnoho bývalých závodníků našlo uplatnění ve světě virtuálních závodů. Velmi často se totiž stane, že klukům (a dívkám) v mladém věku dojdou peníze, ale chtějí závodit a chtějí soutěžit. Pro mnohé se odpovědí stal svět virtuálních závodů.

Bývalý trojnásobný holandský motokárový šampion Jarno Opmeer se stal dvojnásobným šampionem v F1 Esports – oficiálního virtuálního šampionátu Formule 1. Bývalý motokárový jezdec či pilot Formule Ford 1600 James Baldwin dokonce ve virtuálním světě nasbíral dostatečný kredit a prostředky, aby vzkřísil svou závodní kariéru, a dnes kromě virtuálních závodů působí i v britském šampionátu sportovních aut.

Šlo by to však i obráceně? Dá se ve virtuálním světě odhalit závodní talent? Dá. Ve Formuli 3 například v současnosti působí americký závodník Max Esterson. Ten začal svou kariéru jako jedenáctiletý za počítačem. Byl v tom tak dobrý, že v roce 2019 jako šestnáctiletý přesedlal na motokáry a v roce 2020 do Formule Ford. Stanou se počítačové simulátory levnou cestou, jak objevit nového Ayrtona Sennu? Podle Maxe Verstappena ano.

„Já se budu vždy pohybovat ve světě závodů, ale trochu méně, protože Formule 1 je velmi intenzivní,“ řekl nizozemský závodník pro agenturu Bloomberg o své budoucnosti po F1. „Mám spoustu plánů mimo Formuli 1. Dělám toho hodně na simulátoru – ve světě virtuálních závodů.“

„Chci se pokusit a najít cestu pro jezdce, kteří nemají peníze, aby začali s motokárami nebo jinými kategoriemi, a dostali se do světa skutečných závodů. Chci jim vytvořit příležitost prostřednictvím virtuálního světa a dát jim šanci v tom skutečném,“ prohlásil odhodlaně šampion skutečného i virtuálního závodního světa.

„Takový je můj plán. Nechci to uspěchat a chci to udělat správně, ale něco takového mě rozhodně zajímá,“ dodal Verstappen.

Všechno ostatní, co se netýká závodění (ať už ve skutečném světě, nebo virtuálním) Maxe příliš nezajímá. Povinností a závazků má mnoho, ale také má mnoho lidí, kteří dohlížejí, aby šlo všechno jako po másle. „Mimo závodního světa vše záleží na množství vašeho volného času. Samozřejmě, že za oponou se toho děje hodně, ale lidé v mém okolí, kterým důvěřuji, se o všechno postarají,“ dodal Max.

Související zprávy

Diskuze