logo F1zpravy.czF1online.sk

Haas vrací úder a žaluje Günthera Steinera za jeho biografii

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala15. 5. 2024

Haasu trvalo jen pár dní, než zareagoval na žalobu Günthera Steinera. Americká stáj se mu oplácí stejnou mincí a podává kontražalobu za Steinerovu autobiografii, ve které měl porušit práva společnosti a neoprávněně nakládat se značkou Haasu.

Günther Steiner a Haas si v posledních letech vzájemně pomohli. Temperamentní Ital získal na popularitě díky své pozici v týmu či seriálu Drive to Survive, zatímco jeho tým se několikrát dostal do centra pozornosti a možná získal i fanoušky právě díky Steinerovým hláškám a vystupování.

Tento na první pohled symbiotický vztah však po lednovém rozchodu začínají obě strany vnímat spíše jako parazitický. Steiner zažaloval protistranu za nevyplacené provize či za to, že ve svých materiálech neoprávněně využívá jeho jméno, fotografie či podobiznu.

Haas reaguje podáním žaloby u kalifornského soudu na Günthera Steinera a jeho vydavatele Ten Speed Press, jelikož v knize Driving to Survive, která teprve nedávno vyšla v českém překladu Přežít a závodit, porušuje obchodní práva značky.

Žaloba je odůvodněna následovně: „Steiner v roce 2023 bez povolení a bez souhlasu společnosti Haas Automation napsal, uvedl na trh, propagoval, prodával, distribuoval a profitoval z publikace s názvem ‘Surviving to Drive’ (dále jen ‘Napadený produkt’), která nezákonným způsobem používala a zobrazovala ochranné známky společnosti Haas Automation a obchodní vizuály oblečení Haas Automation pro Steinerův osobní zisk a nezákonné obohacení.“

Tento krok však podle Haasu nepřichází jako blesk z jasného nebe. Bývalý šéf stáje měl být dávno upozorněn na porušování práv společnosti, ale jelikož se Haas nedočkal odpovědi, rozhodl se pro právní kroky.

„Společnost Haas Automation poslala Steinerovi předžalobní výzvu, ale Steiner do dnešního dne nepodnikl žádné kroky k tomu, aby zastavil nebo zmírnil porušování práv, což nevyhnutelně vyústilo v tento soudní spor,“ pokračují právníci Haasu. „Steiner prodává a propaguje Napadený produkt v různých médiích a bez omezení, včetně tisku a digitálních médií, čímž porušuje výlučná práva duševního vlastnictví společnosti Haas Automation.“

Haas zároveň konstatuje, že Günther Steiner si prodejem knihy polepšil o nemalou částku. „Podle dostupných informací online k lednu 2024 prodej Napadeného produktu přesáhl 150 tisíc kusů a vygeneroval příjmy na úrovni 4,5 milionu dolarů.“

Související zprávy

Diskuze