logo F1zpravy.czF1online.sk

Wolff stále čeká na Verstappena. Spoléhat se může i na slib Helmuta Marka

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala9. 5. 2024

Šéf Red Bullu Christian Horner i generální ředitel Oliver Mintzlaff již Totovi Wolffovi důrazně vzkázali, aby se začal starat o své věci a ne o Maxe Verstappena. Wolff se však nenechá odehnat od dveří do Red Bullu tak snadno. Nadále tam čeká na Maxe Verstappena a jeho rozhodnutí, zda zůstane v továrně červených býků, nebo s ním zamíří do Brackley.

Podle Olivera Mintzlaffa by měl Toto Wolff projevit také špetku respektu a přestat komentovat Maxe Verstappena a jeho budoucnost. Prý něco takového není „správné“. Šéfovi Mercedesu je to ovšem očividně jedno. Na Mintzlaffa zareagoval dvěma krátkými větami: „Nevím, co ten chlap komentuje. Pro mě to nemá žádnou relevanci.“

Mezitím si Wolff hude svoji píseň, podle které stále žije šance, že Max Verstappen skutečně odejde z Red Bullu. A i když odmítl, že by se mělo uskutečnit setkání mezi ním a Verstappenovci, chce dále na trojnásobného šampiona čekat.

„Setkání je vždy mnoho. Na okraj druhého jezdce zatím nemůžu říct žádnou definitivu,“ cituje třetinového majitele stáje motorsport.com. „Bavili jsme se o možnostech a chci být k těmto chlapcům férový, ať to nevypadá tak, že hrajeme šachy s lidmi, protože to my neděláme.“

„Chceme si dopřát čas, abychom zjistili, kam se budou ubírat Maxovy myšlenky. Zároveň s tím budeme monitorovat i jiné jezdce. Carlos byl dnes opět velmi silný, takže proto jsme tak trochu v režimu pozorovatele,“ objasnil svoji pozici Wolff.

V Mercedesu stále odkládají rozhodnutí o druhém jezdci a Wolff má k tomu zřejmě dobrý důvod. Kromě toho, že tím dráždí Christiana Hornera, pomáhá udržet ve hře svého „žolíka“ Helmuta Marka, který je pro budoucnost Maxe Verstappena klíčový. Oba jsou smluvně provázáni.

Součástí „tajného“ dodatku ve Verstappenově smlouvě, který dvojice podepsala bez vědomí Christiana Hornera, je totiž i klauzule, která Nizozemci umožňuje odejít z týmu za předpokladu, že v něm už Helmut Marko bude chybět.

Britská BBC se navíc od zdrojů z prostředí Red Bullu dozvěděla o slibu, který dal Helmut Marko svému jezdci Maxi Verstappenovi. Za jeho loajálnost a přátelství mu je ochoten pomoci, s čím bude potřebovat. „Marko Verstappenovi slíbil, že udělá, co bude chtít. Pokud tedy Verstappen bude chtít odejít, Marko mu to svým odchodem umožní.“

Christian Horner určitě nepotřebuje mít v týmu takový „rozvratný“ prvek, a už vůbec ne, pokud chce skutečně převzít moc nad celým Red Bullem. Helmuta Marka se však za těchto okolností nedokáže zbavit, ani kdyby velmi chtěl.

Jeho vyprovázením by riskoval, že Max Verstappen naplní hrozby před pár týdny a skutečně odejde. Situace by se však dramaticky změnila, kdyby Verstappen neměl žádnou adekvátní náhradu za Red Bull. Pokud by mohl zamířit jen k zákaznickým či neperspektivním týmům, musel by v Red Bullu zůstat. Proto mu Toto Wolff musí držet dveře otevřené, chce-li alespoň jak-tak živit mocenský boj v Red Bullu.

Pokud se Totovi Wolffovi podaří udržet Marka v Red Bullu „naživu“ dost dlouho, nizozemskému šampionovi tím garantuje více času přesvědčit se, zda bude nová pohonná jednotka Red Bullu konkurenceschopná, nebo by měl zamířit jinam. Zároveň díky Markovu slibu budou stále otevřena zadní dvířka, přes která Verstappen bude moci proklouznout ven.

Toto rozhodnutí však už bude na Verstappenovi, který bude muset zvážit, zda bude mít raději v kapse titul i pro rok 2025, nebo si dá krátký půst a v roce 2026 se vrátí s lepší perspektivou. A pokud už bude Verstappen skálopevně přesvědčen o tom, že v Red Bullu zůstane — což podle Wolffa ještě není —, Mercedes bude moci obsadit druhou sedačku ve svém týmu.

„Chceme si dopřát čas, abychom zjistili, kam se budou ubírat Maxovy myšlenky.“ A třeba dopřát čas i samotnému Maxovi, mohli bychom dodat.

Související zprávy

Diskuze