logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappen: Chtěl jsem, aby Adrian zůstal, a řekl jsem mu to

Max Verstappen a Adrian Newey
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 5. 2024

V roce 2024 se uskutečnil přestup století, když Lewis Hamilton odmítl Mercedes a raději se upsal Ferrari. Po třech měsících se však možná dočkáme druhého velkého přestupu, jelikož Adriana Neweyho po odchodu z Red Bullu (podle mnoha zdrojů) láká právě Ferrari. I když Formule 1 nikdy nebyla o jedné osobnosti, odchod geniálního konstruktéra může mít na Red Bull velký vliv. Každého v Miami tak přirozeně zajímala reakce Maxe Verstappena.

Nizozemský závodník musí již několik týdnů odpovídat na vytrvalé otázky novinářů, zda bychom jej brzy mohli vidět v jiném týmu. Odchod Neweyho pořádně přilil olej do ohně, jelikož je to jen pár týdnů, co Max od svého týmu žádal klid na práci a zachování personálního statusu quo. Ani jedno z toho se Red Bullu zatím moc nedaří.

„Samozřejmě, že bych byl raději, kdyby Adrian zůstal. Přesně to jsem mu i řekl,“ prohlásil Verstappen pro televizi Sky, avšak svému dlouholetému druhovi nic nevyčítá.

„Musíte udělat to, co považujete za nejlepší pro sebe, protože Formule 1 je trochu jako nádrž plná žraloků. Podle mě je velmi důležité, abyste mysleli na sebe a činili správná rozhodnutí pro sebe a vaši rodinu. Z ničeho ho tedy neobviňuji. Když někdo chce odejít, ať jde a vydá se za svými životními cíli. To je podle mě naprosto v pořádku,“ řekl Max.

Přestože má Verstappen podepsaný s Red Bullem dlouhodobý kontrakt, který by ho teoreticky měl udržet v týmu až do konce sezóny 2028, vábení Mercedesu je opravdu intenzivní. Toto Wolff to na veřejnosti neskrývá a krize v Red Bullu ho u jednacího stolu zásobuje ostrou municí. V současnosti však nemůže nabídnout to nejdůležitější – vítězné auto.

„Pro mě to není o penězích,“ prohlásil Verstappen, který v souvislosti s možným odchodem novinářům v Miami žádné průlomové vyjádření nenabídl. „Už teď jsem velmi spokojený s tím, co mám v týmu. Na konci dne je opravdu důležité, abyste měli nejrychlejší auto a samozřejmě dobré pracovní prostředí. Přesně to žádám a přesně to i dostávám. Když jsem ve správném prostředí a máme nejrychlejší auto, tak je to pro mě celkem jednoduché.“

Fanoušci Red Bullu si nyní mohou oddechnout, i když v Maxových slovech cítit drobné „ale“. Podle jeho slov ho však odchod Neweyho nepřinutil zpochybnit vlastní budoucnost v týmu. „Ne, v současnosti ne,“ prohlásil Verstappen.

„Jak jsem už řekl, myslím, že je důležité mít vždy nejrychlejší auto, protože tak se vám mnohem snáze rozhoduje, co je pro vás nejlepší. Máme opravdu skvělou skupinu lidí, o kterých se v tisku možná nemluví dostatečně. Je to v pořádku, vždyť oni vědí, co mají dělat. Vědí, jakou mají hodnotu pro tým a jací byli důležití pro náš úspěch. Zkrátka pokračujeme v práci,“ ujistil Max.

Související zprávy

Diskuze