logo F1zpravy.czF1online.sk

Myslet na Aston Martin či Alpine je nerealistické, říká Vowles

Alex Albon
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 1. 2024

Je Williams jedním z černých koní sezóny 2024? Nový šéf James Vowles odhodlaně bojoval za navýšení kapitálových investic mimo rozpočtový strop pro svůj tým, které prý už využívá na jeho modernizaci. Williams také velmi rychle ukončil vývoj loňského monopostu, s nímž stejně dokázal skončit na celkovém sedmém místě Poháru konstruktérů a získat tak do pokladny další cenné finance. Šéf stáje James Vowles však avizuje, že posun ještě výše není v této sezóně reálný.

Je pravda, že v minulé sezóně se nám startovní pole rozdělilo do menších podskupin. Ačkoliv byla nejedna kvalifikace nesmírně vyrovnaná, v Alpine už poměrně brzy věděli, že zůstanou odsouzeni na celkové šesté místo. Týmy před nimi byly příliš silné a ty za nimi zas příliš slabé.

Williams ztratil na Alpine 92 bodů a na pátý Aston Martin až 252 bodů. Ohlížel se tedy hlavně přes rameno na AlphaTauri, které v závěru roku mocně finišovalo a dotahovalo se na sedmé místo. To parta kolem nového šéfa Jamese Vowlese nakonec dokázala ubránit a do nové sezóny vstupuje s vědomím, že do vývoje letošního auta vložila mnohem více práce než do toho loňského. Přesto se větší pozornost pravděpodobně i tak soustředí na AlphaTauri, které v nové sezóně vyrukuje hlavně s posílenými vztahy s mateřským Red Bullem.

„Velmi rychle jsme chtěli přesunout naše soustředění na rok 2024,“ řekl Vowles v rozhovoru pro německý magazín Auto Motor und Sport. „Ačkoliv to znamenalo riziko, že nás předběhne AlphaTauri. Vím, že to vyvinulo velké požadavky na mé jezdce a závodní tým. Museli bránit sedmé místo s jednou rukou za zády.“

„Přijali to jako výzvu, postavili se jí čelem a bojovali. AlphaTauri bylo rychlé a dokonce dokázali v brazilském sprintu porazit Mercedes a Ferrari. To ukazuje jejich kvalitu. Pro mě však tato sezóna nebyla o sedmém, osmém nebo devátém místě. Pro mě to bylo o velkém kroku směrem do budoucna,“ dodal Vowles.

Od Williamsu se v nové sezóně skutečně očekává krok vpřed, ale hrozba a síla AlphaTauri je opravdu velká. Jak se nám startovní pole promíchá v nové sezóně? Aston Martin se přece jen zdá být daleko, ale ztráta na Alpine možná není úplně nedostižná. Vowles však avizuje, že rok 2024 bude opět spíše o defenzívě.

„Alpine a Aston Martin nejsou realistické cíle. Vím, jaký je náš skutečný rozestup od těchto dvou týmů a znám i tempo našeho vývoje. Chceme změny, ale takový krok je pro nás příliš velký. Jsem si jistý, že v nové sezóně budeme v lepší pozici. Neudělám však nic, co by mohlo ohrozit náš dlouhodobý cíl,“ oznámil Vowles.

Související zprávy

Diskuze