logo F1zpravy.czF1online.sk

Browna znepokojuje zužující se spolupráce mezi Red Bullem a AlphaTauri

Oscar Piastri a Zak Brown
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 1. 2024

Vzkříšení AlphaTauri na konci sezóny 2023 dokonale připravilo půdu pro jednu z prvních kontroverzí ročníku 2024. Jak to bývá, úzká spolupráce dvou týmů, dodavatele a zákazníka, vzbuzuje vždy velkou nedůvěru. AlphaTauri provedlo v posledních měsících řadu změn, které dělají nemalé starosti jejich konkurentům. Ti už tuší, že italský tým, který se brzy přestěhuje do Milton Keynes, vstoupí do nové sezóny ve skvělé formě.

Jedním z nejhlasitějších kritiků zužující se spolupráce Red Bullu a AlphaTauri je generální ředitel McLarenu Zak Brown. Jeho bývalý podřízený Andreas Seidl šel v roce 2022 pořádně „po krku“ týmu Haas a v roce 2024 se stali jejich terčem Red Bull a AlphaTauri. Zákaznický tým ve vlastnictví výrobce energetických nápojů se stane brzy sousedem hlavního týmu v Milton Keynes, kde vzniká nová budova. Právě tam se přesune vývoj AlphaTauri.

Nedávno nejhorší tým Formule 1 změní svůj název, má nové šéfy a úplně novou vývojovou kancelář. S Red Bullem sdílí nejen majitele, ale i větrný tunel a simulátor, což přirozeně vzbuzuje obavy. „Rád bych viděl, abychom se jako sport podívali na pravidla, která stále umožňují držbu dvou týmů v rukou jednoho majitele,“ řekl Brown, který patří k nejhlasitějším kritikům kooperace Red Bullu a AlphaTauri.

Je pravda, že dva týmy v rukou jednoho vlastníka je ve světě globálních sportů absolutní unikát. Fotbalová UEFA má pro tento případ zavedená svá pravidla, která brání dokonce i tomu, aby dva kluby z dvou různých zemí převzal jeden majitel. V zámořských soutěžích jako NHL, NBA, MLB a dalších je něco takového zcela zakázáno. Formule 1 je však v tomto směru nadále unikát.

„Podle mě je to vážný problém pro spravedlnost sportu a pro fanoušky. Proto to v podstatě není povoleno v žádné další velké sportovní lize. Byl bych rád, kdybychom se na to jako odvětví zaměřili dříve, než se vrátíme do dob, kdy byla Formule 1 nevyvážená, protože se lidé zahrávali s pravidly,“ prohlásil americký byznysmen.

„AlphaTauri se podle mých informací stěhuje do Spojeného království, což bude podle mě přínosem pro oba týmy. Spoluvlastnictví dvou stájí je velký problém pro zdraví našeho sportu a spravedlnost v našem sportu,“ pokračoval Brown.

„Když vznikla tato pravidla, která umožňují vlastnictví dvou týmů v rukou jednoho majitele, náš sport byl v úplně jiné situaci. Existovala obrovská propast mezi bohatými a chudými. Nyní všichni naplňují rozpočtový strop až po okraj nebo jsou k tomu velmi blízko. Podle mě to musíme řešit, protože to někomu může poskytnout neférovou výhodu,“ vyjádřil šéf McLarenu své obavy.

Související zprávy

Diskuze