logo F1zpravy.czF1online.sk

Tým F1 s italským sídlem je neudržitelný: Potřebujeme přilákat špičkové britské talenty

Nyck de Vries, AlphaTauri zozadu
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 1. 2024

Je dnes pro úspěch týmu Formule 1 nezbytné, aby sídlil ve Velké Británii? V současnosti se tam nachází přesně sedm z deseti stájí a toto číslo se brzy rozšíří. I když AlphaTauri (brzy pod novým názvem) ponechá nemalou část svých aktivit v italské Faenze, vývoj monopostu se brzy úplně přesune do Anglie.

Už během roku 2024 se aerodynamické oddělení AlphaTauri přesune z anglického Bicesteru (kam se dočasně přesunulo z Faenzy) do nové budovy v Milton Keynes. Red Bull tak učiní se svým sesterským týmem podobný krok jako Ferrari s Haasem. Kromě aerodynamiky bude v nové budově pracovat i oddělení pro dynamiku monopostu.

Důvod tohoto kroku je jasný: v Anglii najdete nejvíce zkušených pracovníků a ty nejlepší mozky. Když je chce AlphaTauri přilákat do svých řad, musí se přesunout do „Motorsport Valley“, aby tým snáze získali novou pracovní sílu. „Milton Keynes Performance Centre (jak zní název nové budovy, pozn. red.) bude nezbytné, protože zařízení v Bicesteru už začíná být příliš malé. Nemáme žádná parkovací místa, nemáme žádnou jídelnu,“ řekl pro Motorsport.com generální ředitel stáje Peter Bayer.

„Musíme být atraktivním zaměstnavatelem. Začíná to, samozřejmě, týmem jako takovým, jeho identitou, ale pak je tu i zázemí a možnosti kariérního růstu pro lidi. Právě proto budou tato zařízení nesmírně důležitá,“ řekl Bayer o svém rozrůstajícím se týmu.

„Kromě toho nám brzy končí nájemní smlouva v Bicesteru, takže jsme se tak jako tak museli přestěhovat. Výhodou je, samozřejmě, i blízkost Red Bullu a jejich areálu. Práce ve větrném tunelu a na simulátoru bude pro nás jednodušší. To vše ulehčí život inženýrům,“ dodal Bayer.

Nesmíme přitom zapomenout, že pro italský tým je v podstatě nemožné zlákat britské inženýry. Na tento problém dlouhodobě naráží Ferrari, které může lákat alespoň na tradici, ale AlphaTauri se na něco takového rozhodně nespoléhá. „V současnosti vedeme poměrně intenzivní náborovou kampaň, takže teď můžeme špičkovým britským talentům nabídnout pracovní místo ve Spojeném království. Nerad to říkám, protože Faenza je krásná, ale pro ně je to problém,“ řekl Bayer.

Nemůžete svou rodinu přestěhovat do Faenzy. I kdybyste chtěli, prostě to není možné, protože anglicky mluvící lidé se tam nemají jak vyžít. Generální ředitel AlphaTauri to vysvětlil jednoduše. „Dám vám příklad z vlastního života. Když jsem začínal, vzal jsem moji manželku do Faenzy. Řekla, jaké je to tam krásné. Dali jsme si pizzu a zašli k moři. Zeptala se: ‚Co školy?‘ Odpověděl jsem: ‚Myslím, že tu žádná není.‘ Tak se zeptala: ‚A co nějaká práce pro mě?‘ Odpověď je však stejná. Pokud nemluvíte italsky a pokud jsou vaše děti větší, stěhování je velmi náročné,“ vysvětlil Bayer.

„Myslím, že máme několik britských inženýrů, kteří se teď vrátí do Milton Keynes. Přesun s týmem jsme nabídli i Italům, ale to není žádná povinnost. Je však jasné, že většina nových zaměstnanců jsou Britové,“ dodal.

Související zprávy

Diskuze