logo F1zpravy.czF1online.sk

Red Bull zpočátku nechtěl Ricciarda v AlphaTauri, přiznal Bayer

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 1. 2024

Když na konci sezóny 2023 vyhodil McLaren Daniela Ricciarda, australský závodník si nenašel žádné místo na startovním roštu. Rozhodl se proto pro návrat „domů“ do Red Bullu, kde se stal rezervním pilotem. Netrvalo však dlouho a ozvalo se volání z AlphaTauri. Tam se začali zajímat o možnosti, jak dostat Ricciarda do kokpitu svého týmu. Trochu paradoxně však narazili na počáteční odpor svých kolegů.

Rodák z Perthu již po deseti velkých cenách nahradil v kokpitu Nycka de Vriese. Rozhodující pravděpodobně byly testy Pirelli v Silverstone, na kterých se Ricciardo ukázal za volantem současného Red Bullu. Rychlost mu nechyběla, díky čemuž nabyl jeho šéfové přesvědčení, že pro sesterský tým AlphaTauri je lepší volbou než Nyck de Vries. Snaha šéfů stáje z Faenzy o služby australského závodníka však sahá ještě do období před testem na britském okruhu.

„Původně nám řekli: ‚Ne, Daniel je rezervním jezdcem Red Bullu a přesně tak to i zůstane‘,“ řekl generální ředitel AlphaTauri Peter Bayer pro Motorsport Magazin, na který odkazuje portál PlanetF1.com. „Potom jsme se v průběhu měsíce nadále ptali, jak se věci mají.“

V Red Bullu se nakonec nechali přesvědčit. Asi nepřekvapí, že klíčovou roli při rozhodování sehrál Helmut Marko. Dobrý výkon Ricciarda na testech byl nakonec posledním dílkem skládačky. „V určitém okamžiku za námi přišel Christian Horner a řekl: ‚Uskutečníme test v Silverstone a možná se na to podíváme.‘ Nakonec Helmut Marko řekl: ‚Ano, proč ne?‘“

A byla to ruka v rukávu. V AlphaTauri později otevřeně prohlásili, že v současné Formuli 1 není vůbec ideální, když nasadíte dva mladé piloty. Zkušenosti se při složitosti současných monopostů stávají neocenitelnými, což byl jeden z důvodů, proč ve Faenze nakonec sáhli po Ricciardovi. „Daniel má zkušenosti, takže nám pomáhá s nastavením na všech tratích,“ řekl Bayer.

„Je také pro Júkiho dobrou referencí. Během jednoho týdne přinesl do týmu neuvěřitelné množství nové energie. Našich mechaniků to potěšilo: ‚Hej, vau, něco se děje!‘ Přechod nebyl jednoduchý, ale nakonec to mělo velmi pozitivní vliv,“ dodal generální ředitel AlphaTauri.

Související zprávy

Diskuze