logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappen přichází o jednoho z nejvěrnějších sponzorů. Přesto je už miliardář, tvrdí expert

Max Verstappen
© RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár8. 1. 2024

Jumbo, holandský řetězec supermarketů, se rozhodl skoncovat se sponzoringem úřadujícího mistra světa Maxe Verstappena. Šestadvacetiletý závodník tak přijde o jednoho z nejvěrnějších partnerů, který ho podporoval ještě před příchodem do Formule 1.

Ukončit sponzorství jednoho z nejúspěšnějších sportovců na planetě, obzvlášť, když je Verstappen na výsluní, se zdá být poněkud nelogické. Jumbo však pouze pokračuje v nastoleném trendu. Předtím, než vystavilo stopku Nizozemci, totiž rovněž ukončilo dotování Velké ceny Nizozemska, ledního bruslení a silniční cyklistiky.

Důvody, proč končí Jumbo se svými sponzorskými aktivitami, jsou hned dva. Za prvé, společnost se nachádzí ve vnitřních problémech. Bývalý generální ředitel Frits van Eerd byl v říjnu předminulého roku nucen odstoupit z funkce pro praní špinavých peněz. Za druhé, síť supermarketů se potřebuje popasovat s rostoucími cenami potravin a ostatního zboží.

„Jumbo v posledních letech tak trochu ztratilo zaměření,“ vyslovil se pro nizozemský De Volkskrant výkonný ředitel společnosti Ton van Veen. „Vstoupili jsme do mnoha oblastí, ze kterých jsme netěžili. Velmi aktivní jsme se stali také v oblasti sportovního sponzoringu. Když se však podíváte na úspěchy sportovců a týmů, musíte si položit otázku, zda z toho těžíme.“

„Ano, Max Verstappen je sice mistrem světa, ale my jsme nizozemská supermarketová společnost, a to ani ne největší. Na světové scéně nemáme mnoho obchodů. To má za následek, že už nedáváme desítky milionů do sponzoringu sportu, ale vynakládáme je na snížení cen – to je podstata Jumba a tak to vždy mělo být.“

Přestože Verstappen přijde o dlouholetého sponzora, bídu třít rozhodně nebude. Podle formulového business odborníka Marka Gallaghera si totiž Nizozemec v průběhu let v F1 nahromadil už přes miliardové bohatství.

„Verstappen je ve Formuli 1 již od sedmnácti let. I když nasadíte jakousi relativně skromnou trajektorii – pokud jde o jeho plat -, zjistíte že si během kariéry vydělal už devíticiferné číslo – stovky milionů dolarů. Dosud tedy vydělal enormní peníze a bude je vydělávat i nadále, protože má s Red Bullem platný kontrakt do roku 2028.“

„Dohody, která má, sice nejsou stratosférické – nejsou to osobní podpůrné smlouvy ve stylu Nike/NBA -, ale stále jsou dost významné. Když je začnete sčítat, tak zjistíte, že tady a tam si přilepší o 1,5 milionu liber až 2 miliony liber. Když to připočtete k jeho platu, tak se ani nemůžete divit, že vypadá být se vším takový v pohodě. Platově se totiž pohybuje doslova ve své vlastní třídě,“ uzavřel Gallagher.

Související zprávy

Diskuze