logo F1zpravy.czF1online.sk

De Vriesa nepřekvapil předčasný konec v AlphaTauri: Nejsem naivní

Nyck de Vries
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 1. 2024

Holandský závodník Nyck de Vries dlouho čekal na splnění svého snu o Formuli 1, ale žil ho jen velmi krátce. Když konečně přišla šance, odjel jen deset velkých cen (jedenáct s jeho vystoupením ve Williamse v Monze v roce 2022). Nyck se upsala Helmutovi Markovi a když mu zavolali, že v AlphaTauri končí a nahradí ho Daniel Ricciardo, vůbec ho to nepřekvapilo.

Výsledky holandského závodníka nebyly nijak oslnivé. Je třeba však říci, že monopost AT04 byl pravděpodobně objektivně nejslabší ve celém startovním poli. Ve druhé polovině sezóny se AlphaTauri začalo postupně zvedat, ale de Vriesovi nebylo souzeno vyzkoušet si vylepšené auto.

Nyck se po svém odchodu z týmu odmlčel. Na veřejnosti téměř nepromluvil a neposkytl téměř žádný rozhovor. Určitě však mluvil s potenciálními zájemci o jeho služby a v tomto roce bude bojovat hned na dvou frontách – ve Formuli E a vytrvalostních závodech.

„Myslím, že jsem se s tím dokázal velmi rychle vyrovnat,“ řekl de Vries v rozhovoru pro De Telegraaf, na který odkazuje PlanetF1.com. „Dostalo se mi obrovské podpory, celkově mi přišlo okolo čtyř tisíc zpráv, což mi pomohlo. Můžu sedět v koutě a plakat, ale to nikomu nepomůže. Samozřejmě, že to bolelo, na tom není nic překvapujícího. Každý však prožívá dobré i těžké časy a bolest patří k životu.“

I když byl Nyck nováčkem, na ramenou měl vyšší tlak. Nejenže je to součást života pod Helmutem Markem, ale sám de Vries měl už dost let a dost zkušeností, co očekávání ještě zvýšilo. „Nemůžu říct, že by mě to rozhodnutí úplně překvapilo. Nejsem naivní a pro mě je vlastně úplně nepodstatné, jestli to bylo spravedlivé nebo férové,“ řekl Nizozemec.

„Necítím žádnou zášť vůči Helmutovi Markovi, Danielovi Ricciardovi nebo Liamovi Lawsonovi. Je to součást tohoto byznysu. Jsem velmi vděčný za příležitost, kterou jsem dostal,“ řekl de Vries, který dokonce přiznal, že jeho výkony nebyly během těch deseti velkých cen na požadované úrovni.

„Jsem perfekcionista, takže vždy se najdou situace a momenty, kdy si při zpětném pohledu pomyslím, že jsem něco mohl udělat lépe. Nemyslím si, že jsem byl tam, kde jsem měl být, prostě to nefungovalo. Je to obrovské zklamání, ale je to součást života a tak trochu i součást tohoto sportu. Možná to zní velmi racionálně, ale já to tak opravdu cítím,“ řekl de Vries.

Související zprávy

Diskuze