logo F1zpravy.czF1online.sk

V AlphaTauri uplatňují “rozvážnější” přístup. Cílem je návrat na pozice z let 2020 a 2021

Liam Lawson
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 1. 2024

Největší senzace závěrečné části sezóny? Vzestup z popela AlphaTauri však nepřinesl obdiv, spíše kritiku. Spojení s dominantním Red Bullem vyvolává u konkurence obavy, že týmy si budou vyměňovat více než jen některé komponenty. Technický ředitel AlphaTauri Jody Egginton si však nemyslí, že stáj z Faenzy se někdy dostane ze středu pole.

Z beznadějně nejhoršího týmu až na čelo středu pole? To vše během několika týdnů. V Mexiku a v Abú Zabí dokázali AlphaTauri porazit jen ty nejlepší. Nechali za sebou Alpiny, Aston Martiny a v jednom případě dokonce i McLaren. Obrovský posun vyvolal podezření a jeden nemenovaný inženýr Red Bullu dokonce tlumočil německému magazínu Auto Motor und Sport obavy nejvyššího vedení, že je F1 přinutí k prodeji sesterského týmu, pokud by AlphaTauri skončilo v nejlepší pětce Poháru konstruktérů.

Nic to však nemění na faktu, že italský tým – brzy pod novým názvem – chce navázat na úspěchy z posledních měsíců. “Chceme pokračovat na nastoupené cestě. Cílem je dosáhnout něčeho podobného jako v letech 2020 až 2021. Už se nám to předtím podařilo, teď potřebujeme dobrou zimu a na startu sezóny se dobře odrazit,” řekl v rozhovoru pro Motorsport.com technický ředitel AlphaTauri Jody Egginton.

“Když se nám to podaří, čeká nás trochu… nechci říci lehčí sezóna, protože to nikdy není lehké, ale vzestupná křivka. Teď můžeme zvolit rozvážnější přístup při vývoji monopostu. Loni se všichni snažili dostat do auta co nejvíce a co nejrychleji. Teď však chceme zvolit rozvážnější a důslednější přístup,” dodal Egginton.

AlphaTauri loni ukázalo, že se po nevydařeném startu do sezóny dokáže vrátit zpět do boje. Nikdo nechce na vlastní kůži zjišťovat, zda má tuto schopnost, ale podle technického ředitele týmu je při vývoji lepší zvolit rozvážnější přístup. “Veřejně i interně jsme velmi jasně řekli, které z našich cílů jsme nesplnili. Museli jsme se tím zabývat,” říká Egginton.

“Během sezóny se však všichni posouvají dopředu. Tým třeba pochválit. Podarilo se nám vyškrábat zpět, ale máme před sebou ještě hodně práce, abychom se dostali tam, kde chceme být. Pokud se nám podaří udržet tuto trajektorii, můžeme se dostat na podobnou úroveň jako v letech 2020 a 2021. V roce 2021 jsme se trefili do černého a měli jsme dobrou a konzistentní sezónu,” uzavřel technický ředitel stáje.

Související zprávy

Diskuze