logo F1zpravy.czF1online.sk

Z Mekiese je oficiálně šéf AlphaTauri: Máme všechny ingredience na úspěch

Laurent Mekies
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 1. 2024

Nový rok je obvykle obdobím změn a nových začátků. Jinak tomu není ani ve Formuli 1. Toto datum neraz znamená začátek nové kapitoly i pro lidi ve F1. Nové kontrakty pilotů obvykle začínají datem 1. ledna, ale na Nový rok často nastávají změny i v nejvyšším vedení týmů. Jinak tomu není ani tentokrát a od 1. ledna má nového šéfa i Scuderie AlphaTauri.

Ne, oficiálně ještě stále neznáme nové jméno tohoto týmu. Trochu však už tušíme, že ponese název Racing Bulls, ke kterému se ještě připojí názvy nových titulárních partnerů. Tým už má oficiálně i nového šéfa, protože 31. prosince vypršela výpovědní lhůta Laurentu Mekiesovi. Dnes už bývalý závodní ředitel Ferrari se oficiálně stal šéfem AlphaTauri.

„Právě začíná velké dobrodružství a já s velkou vděčností přecházím z jedné výjimečné závodní rodiny do druhé výjimečné závodní rodiny,“ napsal francouzský inženýr na sociální síti LinkedIn. „Vydáváme se na vzrušující cestu a začínáme novou kapitolu, kterou budeme psát všichni společně. Už se nemohu dočkat práce po boku talentovaných lidí ve Faenze a v Bicesteru.“

Mekies neodchází do Faenzy jako úplný neznalec. Kromě toho, že z Maranella to neměl tak daleko, předtím už v této továrně působil, dokonce si pamatuje i na éru Minardi. V tomto týmu působil jako závodní inženýr a na konci roku 2005, když stáj přešla do rukou Red Bullu, byl povýšen na hlavního inženýra. V Toro Rosso působil až do roku 2014.

Do Faenzy se teď vrací jako nový šéf a má před sebou náročný úkol nahradit skvělého Franza Tosta. Sám Mekies si rozsah nové výzvy plně uvědomuje. „V první řadě bych chtěl vzdát hold Franzovi za skvělou práci, kterou odvedl během téměř dvou desetiletí jako šéf ve Faenze. Přeji mu všechno dobré do budoucnosti a vím, že Peter Bayer (generální ředitel stáje, pozn. red.) a já se budeme v následujících letech spoléhat na jeho přínos a rady,“ uvedl Laurent.

„Je pro mě ctí převzít úlohu šéfa týmu a vrátit se na místo, kde jsem strávil velkou část své rané kariéry. Scuderia AlphaTauri má všechny potřebné ingredience na dosažení větších úspěchů v budoucnosti. Těším se, že to ve spolupráci s Petrem můžeme uskutečnit,“ dodal Mekies.

Související zprávy

Diskuze