logo F1zpravy.czF1online.sk

Ricciardo se rozpovídal o úrazu: Ruka vypadala, jako by po ní přejel slon

Daniel Ricciardo v nemocnici
© Instagram/Daniel Ricciardo
Tomáš Masár
Tomáš Masár2. 1. 2024

Daniel Ricciardo byl po komplikované zlomenině záprstní kostičky na levé ruce, ke které došlo na loňské Velké ceně Nizozemska, nucen vyhledat specialistu. Za odborníkem zamířil až do dalekého Španělska, a to k lékaři, který je dvorním ošetřovatelem jezdců MotoGP. Ten od Australana očekával, že bude stejně tvrdým chlapem, jakými jsou „motorkáři“. To však nevěděl, že pilot AlphaTauri bude brečet při každém dotyku šicí jehly.

Ricciardo zamířil po úrazu ruky v Zandvoortu do zdravotního centra v hlavním městě Nizozemska, kde se naplnily jezdcovy nejhorší obavy: levá končetina se ukázala být zlomená, a to dokonce na více místech.

„Ze zdravotního centra jsme (po závodě v Zandvoortu) zamířili do nemocnice v Amsterdamu, kde mi udělali několik snímků a řekli mi: ´Ano, je to zlomené.´ V té chvíli to vypadalo, jako by mi na ruku stoupl slon,“ nechal se slyšet 34letý závodník.

„Zdejší lékař mi řekl: ´Doporučil bych vám operaci. Může k ní dojít tady, ale pravděpodobně budete chtít počkat několik dní, než otok ustoupí. Mezitím se budete moci poradit s kýmkoliv budete potřebovat a operaci samozřejmě budete moci podstoupit kdekoli jen budete chtít.“

Ricciardo se proto obrátil s radou na Lance Strolla. Kanaďan si totiž před začátkem sezóny zlomil obě zápěstí, a proto se uměl vcítit do kůže Australana – a nejen to. Závodník Aston Martinu dal rodákovi z Perthu kontakt na odborníka, kterému vděčí za to, že v minulém roce nebyl mimo závodního dění dlouhé měsíce.

„Oslovili jsme Lance a stejně tak našeho přítele Josého, který spolupracuje s Alpine a zná všechny kluky z MotoGP. José nám dal kontakt na Xaviera Mira, lékaře, kterého mi doporučil i Lance: ´Jdi k němu,´ řekl.“

A tak Ricciardo šel. „Tato rada byla pro mě požehnáním a zároveň prokletím, protože Xavier zašíval mnoho jezdců MotoGP, kteří působí dojmem, že nejsou lidé. Myslím, že očekával, že stejně tvrdý budu i já. Řekl mi: ´Závodníci F1 a MotoGP jsou stejní – působíte dojmem, jako byste nebyli lidé, protože necítíte bolest.´“

„Ne doktore, není to pravda. Já bolest určitě cítím a příštích 48 hodin vám tu budu plakat,“ řekl Španělovi Ricciardo, který se brzy na to mohl přesvědčit o tom, že pilot Formule 1 nepřeháněl.

„Všichni lékaři a sestry, kteří mi pomáhali, byli skvělí, ale hodně se ze mě smáli, protože jsem sebou trhl a odtáhl se pokaždé, když se mě dotkli jehlou. Myslím si, že si mysleli, že budu stejně tvrdý jako jezdci MotoGP. Ale nejsem,“ dodal s úsměvem vítěz osmi velkých cen.

Související zprávy

Diskuze