logo F1zpravy.czF1online.sk

Proč ve Formuli 1 nepřetékají žádné ženy? Verstappen přišel s vysvětlením

Max Verstappen
© RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár2. 1. 2024

Ve Formuli 1 neprotéká žádná příslušnice něžnějšího pohlaví a zdá se, že tak brzy ani nebude. Co je toho příčinou? Mohou za to fyzicky náročné podmínky nebo nebodaj částí populace zaběhnuté tvrzení, že ženám to za volantem prostě tak nejde jako mužům? Max Verstappen se domnívá, že příčina tkví v něčem úplně jiném.

Motorsportovní svět se v uplynulých letech stále více otevírá ženám – nejprve prostřednictvím Série W a v současnosti především skrze F1 Academy. Přesto působí žen v motorsportu i nadále velmi málo.

Právě nedostatek závodnic v motorsportu je podle Maxe Verstappena příčinou, proč v současnosti nepůsobí ve Formuli 1 žádná žena – konkurence je prostě velmi malá a na rozdíl od mužů není moc z čeho vybírat.

„Domnívám se, že je třeba podívat se na to, jaké mají procentuální zastoupení v motorsportu muži a jaké ženy,“ poznamenal trojnásobný šampion. „Myslím si, že už u samotných mužů je potenciál dostat se do Formule 1 velmi nízký, takže pro ženy je to přirozeně ještě obtížnější.“

Verstappen sice připouští, že nejvyšší motoristická třída je fyzicky velmi náročná, nejde však o nic, s čím by se ženy neuměly vypořádat – o všem prý rozhoduje talent.

„Myslím si sice, že F1 je z fyzického hlediska na některých místech dost náročná, domnívam se však, že pokud na sobě tvrdě pracujete, tak se dá se vším popasovat. Žena to ale má pochopitelně o něco náročnější.“

„Pokud má ale dostatek talentu, pak má šanci se do F1 dostat. Nemyslím si totiž, že šéfové týmů jsou lidé, kteří se při výběru svých jezdců dívají na to, zda se jedná o muže nebo ne. Pokud by byla k dispozici žena, která by porážela všechny ostatní, pak by měla přirozeně šanci dostat se do Formule 1. Všechno je to jen o tom, že je ve sportu méně žen, což má za následek, že se jich vypracuje na vrchol méně než mužů,“ uzavřel Verstappen.

Související zprávy

Diskuze