logo F1zpravy.czF1online.sk

Michael mě naučil všechno, přiznává Ralf Schumacher

Michael Schumacher a Ralf Schumacher, VC San Marina 2001
© Twitter/F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 12. 2023

Bratrská dvojice je ve Formuli 1 skutečnou raritou. Vzhledem k malému počtu sedadel a obrovské konkurenci existuje opravdu malá šance, že se něco takového podaří. Bratrům Schumacherovým se to však podařilo, i když mladší z dvojice Ralf přiznává, že na jeho kariéru měl nesmírně pozitivní vliv i jeho bratr Michael.

O šest let mladší Ralf byl vždy ve stínu svého nesmírně úspěšného bratra. Ten se mu snažil radit a pomáhat mu již v motokárách, ale nebylo to jednoduché. Bývalý pilot Williamsu nebo Toyoty časem přiznal, že by měl Michaela více poslouchat. Podle mnohých měl možná ještě větší talent než sedminásobný mistr světa, ale nedokázal ho naplno využít.

„Michael nebyl jen můj bratr. V dětství byl také mým trenérem a mentorem. Naučil mě vše o motokárách. Možná byl mezi námi sedmiletý rozdíl, ale on vždy stál po mém boku. Závodili jsme spolu, trénovali jsme spolu předjížděcí manévry a všechno, na čem záleží v motoristickém sportu,“ řekl Ralf Schumacher v rozhovoru pro německý Bild.

„Když si vzpomenete, jak náš příběh začal s rodiči na motokárové dráze a skončili jsme až ve Formuli 1, zažili jsme spolu neuvěřitelné věci. Samozřejmě, z jeho pohledu to mělo úplně jiný rozměr. Když se podíváte na fotografie z dob, kdy byl mým mechanikem a mentorem, jsou to nádherné vzpomínky,“ vzpomíná Ralf, kterému Michael pomáhal nejen z pohledu jízdy a techniky.

Byl to právě jeho bratr, kdo mu výrazně pomohl dostat se na nejvyšší úroveň. Oba manažoval Willi Weber, který Ralfa posadil do monopostu svého skvělého týmu WTS ve Formuli 3. Stal se vicemistrem německé Formule 3, vyhrál Velkou cenu Macaa a Weber mu výrazně pomohl i při přechodu do Japonska, kde se v roce 1996 stal šampionem Formule Nippon (dnes Super Formula). To byl poslední krok před přestupem do Formule 1 s týmem Jordan.

„Všechno to stojí peníze a on mi neskutečně pomohl, zvláště když mě seznámil s Willim Weberem. Oběma jsem velmi zavázán. I když na konci dne jste to vy, kdo musí řídit a musí se vám dařit, ale zároveň potřebujete, aby vám někdo vydláždil cestu. Kvůli našemu věkovému rozdílu jsme v dětství neměli moc společného. Spíše to byl můj starší bratr, který se o mě musel starat. V naší rodině jsme všechno dělali spolu,“ říká Schumacher.

„Samozřejmě, měli jsme jednu nebo dvě neshody, když jsme proti sobě závodili ve Formuli 1. Když to osud umožnil a náhodou jsem mu byl vyrovnaným soupeřem nebo jsem dokázal vyhrát závod, často jsme společně trávili čas po jejim skončení. Pro mě jsou to nádherné vzpomínky,“ dodal Ralf.

Související zprávy

Diskuze