logo F1zpravy.czF1online.sk

Brown navrhuje, aby týmy nemohly mít společného vlastníka. Míří tím na Red Bull a AlphaTauri

Max Verstappen, Júki Cunoda a Valtteri Bottas
© Pirelli
Tomáš Masár
Tomáš Masár22. 12. 2023

Red Bull a AlphaTauri nedávno ohlásili, že jejich dlouhodobě přetrvávající spolupráce bude od roku 2024 ještě užší než dosud, co se setkalo s nevolí jejich konkurentů, specificky McLarenu. Celek z Wokingu se totiž domnívá, že takové spojenectví „není v duchu předpisů“. Výkonný ředitel britské stáje Zak Brown si navíc myslí, že spolupráce týmů z Milton Keynes a Faenzy by se neměla zintenzivnit, ale naopak ukončit. Navrhuje proto, aby týmy nemohly mít společného vlastníka.

Poradce Red Bullu Helmut Marko před několika týdny oznámil, že Rakušané posílí svou spolupráci se sesterským týmem AlphaTauri za účelem výkonnostního polepšení si, což se pochopitelně setkalo s nesouhlasným postojem ostatních celků startovního pole.

Snad nejtvrději se k prohloubení této spolupráce vyslovil McLaren v čele s výkonným ředitelem Zakem Brawnem, podle kterého si Red Bull a AlphaTauri nepočínají v duchu fair play.

Američan však nezůstal pouze u slov a mezitím už podnikl první kroky, kterými hodlá rakouské a italské stáji pořádně zavařit. V otevřeném dopise ostatním šéfem týmů totiž de facto navrhl, aby týmy F1 nemohly mít společného majitele.

„Většina ostatních velkých sportů zakazuje vlastnit dva týmy v rámci téže ligy kvůli zjevné potenciální škodě, kterou to způsobuje konkurenci,“ napsal Brown. „Je to nezdravá situace, protože ovlivňuje rozhodnutí na trati i mimo ni – ať už jde o případ přístupu k většímu počtu údajů, sdílení komponent/personálu nebo dokonce ovyplvňování strategického hlasování. Jednoduše to není v duchu pravidel.“

„Je důležité postavit se za nezávislost, konkurenci a spravedlnost. Rád bych viděl tyto změny v předpisech, které zajistí, že se v budoucnosti přestane šířit vliv z jednoho týmu do druhého prostřednictvím strategických aliancí a zejména vlastnictví. Formule 1 by měla být věrná své značce a každý tým – kromě pohonných jednotek – by měl být na sobě zcela nezávislý.“

„Věřím, že fanoušci Formule 1 obecně chtějí, aby byla soutěž férová a aby měli všichni stejné podmínky. Věřím, že by odmítly jakékoli kroky, které by ohrožovaly skutečného ducha soutěžení ve Formuli 1. Částečné sdílení informací, modely sdíleného vlastnictví a strategická spojenectví v rámci sportovní kultury Formule 1 pouze podkopou víru fanoušků ve spravedlivou a tvrdou konkurenci,“ uzavřel Brown.

Související zprávy

Diskuze