logo F1zpravy.czF1online.sk

Ricciardo lituje de Vriese: Asi nedostal dostatek času

Nyck de Vries
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 12. 2023

Byl to nepochybně jeden z nejsmutnějších příběhů sezóny 2023. Nyck de Vries a jeho krátký „stint“ v AlphaTauri skončil krutě, ale s ohledem na historii Red Bullu to mnohé nepřekvapilo. Formule 1 je nekompromisní byznys a i když Nizozemec svými výkony prakticky nikoho neoslnil, všichni ho po odchodu z týmu litovali. Patří mezi ně i jeho nástupce Daniel Ricciardo.

Australský závodník se do Formule 1 vrátil za okolností, které jsou pro Red Bull typické. Jeden musel prokousat obrovskou sportovní bolest, aby uvolnil místo a otevřel příležitost druhému. Po svém konci v McLarenu nevěděl Daniel Ricciardo, zda se ještě do Formule 1 vrátí, ale pozice rezervního pilota v Red Bullu byla ideální příležitostí pro comeback.

Australskému závodníkovi se to pravděpodobně podařilo dříve, než sám očekával. Již v jedenáctém závodě sezóny v Maďarsku umístil svůj široký úsměv do kokpitu AlphaTauri a oficiálně restartoval svou kariéru. Vzhledem k tomu, že sám dobře ví, jak bolestivá může být Formule 1, s jeho předchůdcem sympatizoval.

„Ano, protože jsem si tím prošel necelý rok předtím,“ prohlásil Ricciardo v podcastu Beyond the Grid. „Víte, dokážu to pochopit, ale je to velmi subjektivní otázka. Měl dostatek času? Možná ne. Byly jeho výsledky dostatečně dobré? Možná ne.“

„Možná je to však tím, čím jsem si sám prošel. Už mám po třicítce a všichni kluci na roštu do svých kariér tolik investovali. Platí to i pro Nycka, který do závodění vložil velmi mnoho,“ říká Ricciardo, kterému je líto, že kariéra ve Formuli 1 a radost z ní vydržaly de Vriesovi tak krátce.

„Konečně dostal šanci, ale nevyšlo mu to. Šest měsíců předtím zažil pravděpodobně největší radost ve své kariéře a velmi se těšil na začátek nové sezóny. Prošlo však pouze šest měsíců a byl bez sedačky. Je mi ho líto a je mi líto každého závodníka, který se ocitne v takovéto situaci, protože se velmi rychle můžete probudit ze svého velkého snu,“ řekl Ricciardo.

Sám Nyck de Vries po svém odchodu z Formule 1 pozoruhodně mlčel. Rozchod přijal velmi sportovně a Red Bull nijak nekritizoval. Nakonec si našel skvělé místo, když se stal jezdcem mistrovské Toyoty v Le Mans a pilotem týmu Mahindra ve Formuli E.

„Samozřejmě, že to bolí, když to skončí takto předčasně,“ řekl de Vries ještě v září. „Dlouhá léta jsem o tom snil, ale vnímám to tak, že během života si procházíte různými fázemi a kapitolami. Jak jsem psal ve svém příspěvku několik dní po tom, co se to všechno stalo, život není cíl, je to cesta. Myslím, že když se na to podíváte z této perspektivy, pomůže vám to resetovat a dívat se vpřed.“

Související zprávy

Diskuze