logo F1zpravy.czF1online.sk

O deset let nebudu ve Formuli 1, prohlásil Verstappen

Max Verstappen
© RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 12. 2023

Max Verstappen má za sebou nevídaně dominantní sezónu. Nizozemský závodník neudělal v podstatě žádnou chybu a vyhrával jednu velkou cenu za druhou. Zní to téměř neuvěřitelně, že triumfoval devatenáctkrát a v čele závodu se během jedné sezóny udržel více než tisíc kol. Ačkoliv je Formuli 1 neuvěřitelně oddaný, s absolutní jistotou prohlásil, že nebude pokračovat do čtyřicítky.

Max je známý svou vášní pro motoristický sport a několikrát řekl, že jeho konec ve F1 nebude znamenat konec jeho závodní kariéry. S nadšením hovoří o vytrvalostních závodech a závodech sportovních automobilů. Naopak, nelíbí se mu elektrické šampionáty a právě benzín mu bude nejvíce chybět.

V koncoročním rozhovoru pro švýcarský Blick dostal řadu rychlých a zajímavých otázek, na které odpovídal tradičně přímo a jednoduše. Reportér Roger Benoit se ho například zeptal, kde bude podle něj Formule 1 za deset let.

„Benzín bude pravděpodobně pryč. Náš sport se už nyní stává zelenějším a udržitelnějším. Jedna věc je však jistá: Max Verstappen se toho už nezúčastní!“ prohlásil nizozemský závodník. Ten má platnou smlouvu do konce roku 2028 a již naznačil, že by mohla být jeho poslední, i když v té době bude mít jen 31 let.

Maxe teď čekají poslední dva roky s Hondou a pokud dodrží svou smlouvu, potom i tři sezóny s Fordem, který se stal technologickým partnerem Red Bull Powertrains. Od roku 2026 se stane Red Bull plnohodnotným továrním týmem, ale udržet takovou míru dominance i v následujících sezónách bude nesmírně náročné.

„Bude velmi těžké opět dokázat něco podobného jako v tomto roce. Samozřejmě, vždy se můžete ještě zlepšit, ale někde přece jen máte limit. Naši soupeři určitě nebudou odpočívat, dokud nás neporazí. Red Bull RB19 je nyní historie, ale doufejme, že nové auto bude ještě lepší!“ prohlásil Verstappen.

„Těžko říct, jak to bude vypadat po roce 2025. Stovky lidí však pracují na projektu Red Bull Powertrains v Milton Keynes. Nechceme do roku 2026 vstoupit špatnou nohou. Všichni doufáme, že postavíme raketu, ale to se teprve uvidí,“ dodal Max.

Související zprávy

Diskuze