logo F1zpravy.czF1online.sk

Vowles o setrvání Sargeanta: Sám jsem se v kariéře dopustil strašných chyb

Logan Sargeant
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 12. 2023

Logan Sargeant zůstává pilotem Williamsu i v roce 2024. Americký mladík ve své nováčkovské sezóně málokoho přesvědčil, ale přesto dostal důvěru vedení Williamsu. Podobně jako Logan, i jeho šéf James Vowles má za sebou první rok ve křesle šéfa týmu. Právě začátek vlastní kariéry využil anglický inženýr jako argument, proč se nakonec rozhodl pokračovat se Sargeantem i druhý rok.

Williamsu se otevíraly na jezdeckém trhu určité možnosti. V týmu se však zjevně rozhodli, že angažovat dalšího nováčka by bylo zbytečně riskantní. I když Formule 2 netrpí nedostatkem kvality, na trhu chyběli talenty jako Oscar Piastri nebo Andrea Kimi Antonelli. Italského mladíka nezmiňujeme náhodou, protože on je juniorem Mercedesu a právě jezdci z akademie dodavatele mohou Williamsu přinést výhody, které by překonaly argumenty hovořící ve prospěch Sargeanta.

Jistě, na trhu byl například Frederik Vesti, ale ten byl Loganovým týmovým kolegou ve Formuli 3 a nedokázal ho porazit. Po zvážení všech pro a proti se tak Vowles rozhodl pokračovat s americkým mladíkem. „Měli jsme možnosti a měli jsme na výběr, ale věřím mu a proto jsme do něj investovali,“ řekl pro Sky Sports šéf Williamsu.

„Je velmi rychlý, když se mu všechno podaří poskládat dohromady. Teď potřebuje prostředí, ve kterém může růst a v příštím roce to potvrdit. Proto si zaslouží více příležitostí,“ argumentuje své rozhodnutí Vowles.

Na podporu svých tvrzení použil bývalý hlavní stratég Mercedesu i své vlastní zkušenosti. „Opravdu věřím, že je potřeba investovat do budoucnosti. Nemluvím jen o jezdcích, ale o celém Williamsu a celé infrastruktuře. Když jsem byl před 25 lety absolventem školy, dostal jsem příležitosti růst, ale na své cestě jsem udělal několik strašných chyb. Ty mě však formovaly do člověka, jakým jsem dnes,“ říká Vowles.

„S Loganem to bylo stejné. S velmi malým počtem najetých kilometrů jsme ho hodili do hluboké vody proti Alexovi, jehož kvality a úroveň dnes podle mě vidí celý svět. Jednoduše nestačí někomu popřát hodně štěstí a poslat ho na trať,“ říká šéf Williamsu, který si nijak nezakrývá oči před skutečností, že Sargeant za sebou nemá ideální nováčkovskou sezónu.

„Bezpochyby se během celého roku trápil. Na posledních čtyřech nebo pěti víkendech se mu v kvalifikacích podařilo zajet několik neuvěřitelných kol. Nejde jen o umístění v nejlepší desítce v Las Vegas, ale během celé kvalifikace poskládal několik skvělých pokusů. Tlak absorbuje mnohem lépe než předtím a bojuje na hraně bodované desítky. Auto jednoduše nebylo na konci sezóny dostatečně rychlé, ale ukázal, že udělal potřebný krok a v příštím roce může dále růst,“ konstatoval Vowles.

Související zprávy

Diskuze