logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappen by získal titul už v Belgii. Které všechny rekordy to vlastně Nizozemec překonal?

Max Verstappen
© RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár30. 11. 2023

Rok 2023 byl pravděpodobně nejdominantnější sezónou historie, protože Red Bull ovládl s výjimkou Velké ceny Singapuru každý jeden závod, a to většinou zásluhou Maxe Verstappena. Není proto žádným překvapením, že Nizozemec přepsal několik historických rekordů. Tady je seznam těch nejdůležitějších.

Nejvíce vítězství v sezóně

První z rekordů přepsal Verstappen už loni, když zaknihoval neuvěřitelných patnáct vítězství. Málokdo však tušil, že před rokem se v případě trojnásobného šampiona jednalo pouze o jakési zahřívací kolo. V tomto roce totiž zařadil druhý rychlostní stupeň a na nejvyšší stupínek se postavil až devatenáctkrát.

Nejdelší šňůra vítězství

V tomto ukazateli kraloval celou jednu dekádu Sebastian Vettel, který proťal v roce 2013 šachovnicovou vlajku jako první devětkrát za sebou. Verstappen ho v tomto roce těsně trumfol, když se mu to podařilo celkem desetkrát.

Nejvyšší míra výher v sezóně

Držitelem třetího z rekordů dosud Verstappen nebyl. Stále jen 26letý závodník překonal bradatý zápis Alberta Ascariho z roku 1952, kdy Ital ovládl ¾ všech závodů, teprve nedávno. Abychom si to upřesnili, z letošních velkých cen vzešel Max vítězně v 86,3% případů.

Nejvíce bodů v sezóně

I v pořadí čtvrtý námi vybraný rekord už náležel Verstappenovi, naposledy ho přepisoval před rokem. Tentokrát ho však ještě zvelebil, když posbíral 575 ze 620 možných bodů, což představuje 92,7%. Za zmínku ale stojí fakt, že oproti loňsku se jezdilo dvakrát více sprintů, a tedy i bodů se rozdávalo pochopitelně o něco více.

Kdybychom zašli hlouběji do historie, kdy se udělovalo mnohem méně bodů, jistě by nás zaujal rok 2002 a počínání Michaela Schumachera. Sedminásobný šampion totiž v tomto ročníku popadl 144 ze 170 bodů a měl jen o něco menší úspěšnost, než nyní Verstappen (84,7%).

Co ještě?

Nelze opomenout ani některé další z rekordních zápisů. Kromě toho, že si Verstappen připsal nejvíce vítězství, se těšil i z neuvěřitelného množství pódií (21). Jelikož vyhrál téměř 20 závodů, snad nikoho nepřekvapí, že v čele startovního pole odkroužil dohromady 1003 kol. Také získal nejvíce vítězství z pole position (12) či hattricků (6), které se udělují za vítězství v kvalifikaci, v závode a za nejrychlejší kolo závodu.

Co kdyby odešel Verstappen v létě na půlroční dovolenou?

Kdyby Verstappen odešel v létě na několikaměsíční dovolenou – za předpokladu, že by tak učinil až po Velké ceně Belgie -, tak by se nic zásadního nestalo. Titul by získal i tak, a to s jednobodovým náskokem před druhým Sergiem Pérezem.

Co se týče Maxových vítězství, ty by si rozdělila šestice pilotů následovně: 3x by se těšil z triumfu Lando Norris, 2x Charles Leclerc a 1x Lewis Hamilton, Fernando Alonso, Oscar Piastri a Sergio Pérez.

Související zprávy

Diskuze