logo F1zpravy.czF1online.sk

Z Cunody se stává expert na Abú Zabí, výsledkem se chce poděkovat Franzovi Tostovi

Júki Cunoda
© X/AlphaTauri
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 11. 2023

Šance AlphaTauri stále žijí a dokonce by se dalo říci, že po sobotní kvalifikaci jsou nadále reálné. Jistě, pokud získá body jen jeden z jezdců, potřebuje skončit nejhůře šestý, což bude při formě soupeřů velmi náročné, ale přesně takové umístění vybojoval v kvalifikaci Júki Cunoda, podle kterého chce celý tým získat sedmé místo v Poháru konstruktérů pro odcházejícího šéfa Franza Tosta.

Kdyby japonský mladík toto umístění v závodě udržel a Williams by nebodoval, AlphaTauri by dokončilo neuvěřitelný comeback. Už na první pohled je však jasné, že to bude nesmírně složité. Zezadu budou útočit Fernando Alonso, Sergio Pérez, Lewis Hamilton či Carlos Sainz. Júkiho tedy rozhodně čeká dlouhých 58 kol.

„Šesté místo bylo určitě maximem,“ začal Cunoda své vyprávění pro televizi Sky. „Je to skvělý výsledek, ale nebude to snadné, protože máme za sebou pár rychlých aut. Musíme to tedy dokonale poskládat, ale zatím tento tým odvedl fantastickou práci.“

„Nebylo to jednoduché, protože v pátek jsme se trápili, ale v noci se nám podařilo auto výrazně zlepšit. V kokpitu jsem se cítil opravdu dobře, takže uvidíme, jak se to v neděli vyvine. Všechno je možné, zvlášť s degradací, která se na této trati zdá být o dost větší, než jsme očekávali. Uvidíme tedy, jak to bude vypadat,“ dodal Júki.

Ten si v sobotu zapsal důležité a vysoké kvalifikační vítězství. Zatímco Daniel Ricciardo odstartuje až čtrnáctý, Cunoda se postaví do třetího řadu. Ze sedmi víkendů přitom Australana porazil v sobotu čtyřikrát, což také není zanedbatelné. Z Júkiho se nám stává tak trochu expert na okruh Yas Marina, v roce 2021 tu skončil čtvrtý (doposud jeho nejlepší umístění v kariéře), loni tu v kvalifikaci i v závodě porazil týmového kolegu Pierra Gaslyho.

„Myslím si, že celkově jsem byl v tomto roce poměrně konzistentní. V posledních pár závodech se mi postavily do cesty penalizace za výměnu pohonné jednotky a další věci, kvůli kterým nešel můj víkend hladce. Vypadalo to, že se nám nedaří, ale ve skutečnosti jsem byl celkem konzistentní,“ řekl Cunoda.

„Na závěrečný víkend jsem si tak přivezl dobrou sebedůvěru a v Abú Zabí se mi v posledních dvou letech celkem dařilo. Dodalo mi to tedy nějaké sebevědomí navíc a auto i díky nejnovějším vylepšením létalo,“ dodal Júki.

Tento víkend je velká pozornost věnována odcházejícímu šéfovi Franzovi Tostovi. Odhodlané AlphaTauri chce i pro něho přeskočit Williams a vybojovat to sedmé místo v Poháru konstruktérů. Pro Júkiho to platí dvojnásobně, protože Rakušan měl na jeho kariéru obrovský vliv.

„Víme, že potřebujeme skončit někde v okolí šestého místa. Myslím si, že to sedmé místo v Poháru konstruktérů by pro něho byl ten nejlepší dárek na rozloučení. Není to nemožné a já chci vidět na jeho tváři úsměv. Bez něho bych nebyl schopen takto se vyvinout jako jezdec. Dám do toho všechno a budu se snažit poděkovat mu svým výsledkem,“ řekl Cunoda.

Související zprávy

Diskuze