logo F1zpravy.czF1online.sk

Po podpisu 16letého Verstappena mě měli někteří za blázna, říká Tost

Martin Trenkler
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár22. 11. 2023

Je rok 2014 a vy právě podepisujete pro nadcházející sezónu pouhého šestnáctiletého chlapce, který ještě nemá ani oprávnění být držitelem řidičského průkazu. Ostatní šéfové týmů a novináři na vás ukazují prstem, poklepávají si na čelo a nechápavě kroutí hlavou, říkajíc, že jde o čisté bláznovství. Vy však víte, co v tomto mladém klukovi dřímá, jste o jeho schopnostech stoprocentně přesvědčeni a oponujete jim, že za pět let to budete vy, kdo se bude smát. A tak se také stalo.

Pokud vám není jasné, kdo o takové době před devíti lety měl v hlavě podobné myšlenky, vězte, že jím byl odcházející šéf AlphaTauri Franz Tost. Rakušan se totiž před necelou dekádou odhodlal podepsat mladičkého Maxe Verstappena, který se mu za vynaloženou důvěru odvděčil tím nejlepším možným způsobem – všem takříkajíc vytřel zrak.

„Když jsme ho přivedli do Formule 1, pamatuji si, že někteří z vašich kolegů za mnou přišli a řekli mi: ´Jste úplný blázen, jak můžete podepsat někoho, kdo nemá ani řidičský průkaz?´“ nechal se slyšet v podcastu Beyond The Grid Franz Tost.

„Já jsem jim na to odpověděl: ´Nechci s vámi o tom teď diskutovat, přijďte za pět let a pak si o tom možná budeme moci promluvit. Unavovalo mě totiž obhajovat naše rozhodnutí,“ vysvětlil 67letý Rakušan, který se Verstappena nakonec až tak dlouho zastávat nemusel.

Nizozemec totiž o svých kvalitách začal přesvědčovat formulovou obec brzy sám, v první sezóně ve barvách Toro Rossa a o rok později již jako akvizice Red Bullu. Tostovi, který o něm nepochyboval od samého začátku, tak splatil důvěru během chvíle.

„To, že je neuvěřitelně a přirozeně rychlý, jste mohli občas vidět již během jeho působení ve Formuli 3,“ poznamenal Tost. „Vzpomínám si (například) na mokrý závod na Norisringu. Myslel jsem si, že Max jede na suché trati, protože byl o dvě nebo tři sekundy na kolo rychlejší než ostatní.“

„Připomnělo mi to závod Formule 4 na Salzburgringu, který vyhrál za podobných podmínek Michael Schumacher. Také byl o dvě nebo tři sekundy rychlejší než ostatní,“ dodal Tost, který našel mezi trojnásobným a sedminásobným mistrem světa určitou spojitost.

Související zprávy

Diskuze