logo F1zpravy.czF1online.sk

Fanoušky vykopli z tribun, protože se SBS skončila směna. Omluvy se nedočkali

F_G-ruyXUAAZYrS
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala17. 11. 2023

Formule 1 si v Las Vegas neudělala nejlepší reklamu. Pokud fanoušci přišli na závod F1 poprvé a zaplatili za lístky stovky, či dokonce tisíce eur, tak po prvním dnu museli být pořádně znechuceni. Kromě toho, že je organizátoři doslova vykopli z okruhu, se nedočkali ani omluvy a jakákoli náhrada škody je v nedohlednu.

Tak si to představte. Zaplatíte si více než tisíc eur, abyste mohli jít do Las Vegas a viděli Formuli 1 naživo. Nakonec se však první trénink skončí po devíti minutách a vy hodiny čekáte v chladu alespoň na start toho druhého. Když se už-už se 150-minutovým zpožděním mají jízdy konečně začít, tak k vám přijde ochranka v doprovodu s policií a doslova vás vykopne z tribuny.

Pokud byste čekali alespoň omluvu či náznak toho, že byste se mohli dočkat vrácení ceny čtvrtečních vstupenek, byli byste na omylu. Organizátor po skončení dne zveřejnil stanovisko, ve kterém se o slova “omluva”, “refundace” a jejich nejrůznějších synonymech ani neobtřel. Navíc se zdá, že prohlášení pečlivě naformuloval tak, aby žádné vrácení peněz nemuselo být nutné. Uzavření tribun totiž zdůvodňuje obavou o bezpečnost účastníků, což není podmínkou na vrácení vstupného.

“Na závodě F1 nemá nic vyšší prioritu než bezpečnost jezdců, fanoušků a zaměstnanců,” píše organizátor VC Las Vegas. “Po incidentu z včerejší noci s krytem kanálu se VC Las Vegas, F1 a FIA rozhodli pro posílené preventivní opatření, aby se před pokračováním jízd zajistila celistvost tratě. Dokončení těchto dodatečných opatření si vyžádalo několik hodin, což vedlo k výraznému skluzu v harmonogramu.”

“Vzhledem k pokročilé hodině a obavám v souvislosti s logistikou a bezpečným odchodem fanoušků a zaměstnanců z okruhu se VC Las Vegas rozhodla přijmout těžké rozhodnutí a uzavřít fanouškovské zóny před začátkem druhého tréninku. VC Las Vegas se po úspěšném ukončení tréninku těší na to, že všem přinese bezpečný a zábavný zbytek víkendu,” dodává promotér.

Jedním z důvodů pro nucený odchod fanoušků z tribun mohl být fakt, že po skončení programu bylo nutné trať zpřístupnit veřejnosti, což by si také vyžádalo jistý čas a způsobilo by to zdržení. Mohli byste si říct, že je tedy mohli z tribun začít vyprovázet 30 minut před koncem FP2, ale ani to se nestalo.

Zahraniční média totiž informují o tom, že hlavním důvodem neměly být obavy z toho, zda fanoušci stihnou opustit tribuny. Kamenem úrazu měli být esbéeskáři, kterým se prostě v půl druhé ráno skončila směna.

Protože odboráři trvají na přísném dodržování svých smluv se zaměstnavateli, od ochranky na okruhu se nemohlo požadovat, aby pracovala déle, než je předepsaný počet hodin. A protože organizátor neměl dohodnutý dostatečný počet lidí, kteří by mohli převzít další směnu, fanoušci museli pryč; bez bezpečnostních složek se na tribunách nemohli zdržovat.

Vynalézaví diváci hledali nejrůznější způsoby, jak si alespoň něco z tréninku prohlédnout. Některým se podařilo sledovat auta za ploty, které nebyly překryty neprohlednými plachtami, jiní se vozili na eskalátorech vedoucích z mostů nad tratí.

Související zprávy

Diskuze