logo F1zpravy.czF1online.sk

Za úspěch se musí platit. Verstappen zaplatí za superlicenci více než milion eur

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár9. 11. 2023

Max Verstappen se stane vůbec prvním pilotem v historii Formule 1, který zaplatí za prodloužení superlicence více než jeden milion eur. Ptáte se, proč až tolik? Nuže, čtěte a dozvíte se.

Obecně platí, že úspěšnější piloti zaplatí za superlicenci mnohem více než piloti, kteří bodují jen sporadicky. Proč je tomu tak? Protože suma, kterou zaplatí tento či onen závodník za superlicenci, se odvíjí od toho, kolik během sezóny nasbíral bodů. A protože je trojnásobný mistr světa nasbíral nesmírně mnoho, bude muset sáhnout do kapsy mnohem hlouběji než jeho soupeři.

Kolik přesně Verstappen za superlicenci zaplatí?

Každý jeden získaný bod stojí pretekára v roku 2023 podľa Speedcafe 2 247 eur (55 164 CZK). Jelikož jich dosud získal Verstappen už 524, i kdyby do konce sezóny více nebodoval, jen body samotné ho budou stát 1 177 428 €. K tomu ještě připočteme paušální poplatek, který bude za rok 2023 na úrovni 11 128 eur a dostaneme se na konečnou částku – 1 188 556 € (více než 29 milionů korun)

Nesmíme však zapomenout na to, že absolutně dominantní a ctižádostivý Verstappen ještě nějaký ten bod v Las Vegas a Abú Zabí určitě získá. Teoreticky si může připsat ještě 52 bodů, což by v konečném součtu znamenalo, že by mu je na kontě svítilo 576. V takovém případě by Verstappena vyšla vstupenka pro nadcházející ročník až na 1 305 400 € (přes 32 mil. CZK)

A co ostatní jezdci?

Po Verstappenovi by následovali Pérez s Hamiltonem, které by stála superlicence k dnešnímu dni něco přes půl milionu eur. Naopak, nejméně by z aktuálních pilotů startovního pole zatím „vyšlo“ Logana Sargeanta, a to 13 375 €.

Kompletní tabulka:

Související zprávy

Diskuze