logo F1zpravy.czF1online.sk

Ricciardo děkoval andělu strážnému jen pár desetin sekundy

4vbt68b4tgb5d3
© FOM/Screenshot
Milan Kubala
Milan Kubala6. 11. 2023

Stejně jako v případě Oscara Piastriho, i naděje Daniela Ricciarda na jakýkoliv bodový zápis prakticky zhasly po nehodě v první zatáčce. Australan si uvědomuje, že zdraví je důležitější než body, ale v kokpitu si na tuto pravdu vzpomněl jen na pár desetin sekundy. Hned poté totiž začal hromovat.

Po startu ze sedmnáctého místa měl Daniel Ricciardo dokonalý výhled na havárii, která se odehrála přímo před ním a do které se zapletlo několik jezdců. Chvíli to vypadalo, že AlphaTauri s číslem 3 vyvázne téměř bez škrábance, ale to by vzduchem nemohla letět pneumatika Alexe Albona.

“Zpozoroval jsem přede mnou velkou nehodu. Všude bylo plno trosek, ale měl jsem pocit, že se přes ně dostanu,” popisoval nehodu ze svého pohledu Daniel Ricciardo. “Pak jsem spatřil z ráfku vyzutou pneumatiku, která trochu jako létající talíř letěla vzduchem a začala se přibližovat. Pamatuji si, že jsem sklonil hlavu.”

V současnosti jsou jezdci chráněni svatozáří, ale nedá se stoprocentně vyloučit, že by ho pneumatika netrefila do helmy. “Necítil jsem, že by mě něco zasáhlo, takže jsem byl šťastný,” ulevilo se zkušenému matadorovi.

“Pak jsem ale zkontroloval zpětné zrcátka a uviděl jsem, že zadní křídlo je v podstatě odtržené. Došlo mi tedy, že pneumatika trefila mé křídlo, což bylo dost frustrující. Teď se ale k těmto věcem vracím a jsem rád, že netrefila mě,” připouští australský “medojed”.

Ricciardo dostal hned poté otázku, zda je rád, že tuto nehodu přežil. “Je to vtipné, ale jakmile jsem si uvědomil, že netrefila mě, a podíval jsem se na zadní křídlo, tak jsem si zahromžil, do čerta! Má prvotní úleva se tak proměnila ve zklamání, protože jsem si uvědomil, že mám asi po závodě.”

“Když jste v závodním režimu, tak o tom ani nepřemýšlíte, ale teď jsem vděčný za to, že jsme všichni z toho vyvázli v pořádku. Takové věci mohou vždy dopadnout i hůře. Určitě budu odtud odcházet trochu vděčný,” prohlásil vítěz osmi velkých cen. “Kéž by nás jen pustili zpět do závodu, tohle mě trochu bolelo.”

Místo toho Ricciardo s Piastrim odjeli zbytek závodu se ztrátou jednoho kola.

Související zprávy

Diskuze